• Home
  • V1
  • Columns
  • Greenpeace wijst outdoormerken op gebruik PFOA

Greenpeace wijst outdoormerken op gebruik PFOA

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Milieuorganisatie Greenpeace heeft bij aanvang van de

herfst de pijlen gericht op outdoormerken zoals Jack Wolfskin, The North Face, Patagonia en Marmot. Greenpeace Duitsland liet in totaal veertien regenjacks en -broeken van verschillende merken testen door twee onafhankelijke laboratoria. Uit de resultaten bleek dat alle kleding sporen van de giftige stof perfluoroctaanzuur (PFOA) bevat. PFOA wordt gebruikt om de kleding waterdicht te maken.

De gemeten concentratie perfluoroctaanzuur in de kleding is volgens de organisatie relatief laag en vormt als zodanig geen gevaar voor de gezondheid van de mensen die de kleding dragen. Volgens Greenpeace is de textielindustrie door het gebruik van giftige stoffen echter wel mede verantwoordelijk voor de verspreiding van giftige stoffen in het milieu. "Vooral in landen als China en India is de vervuiling van waterlopen en rivieren problematisch," stelt de organisatie. Elf van de veertien geteste kledingstukken is in China geproduceerd.

Vorige week maakte de Britse moderetailer Marks & Spencer bekend volledig te stoppen met het gebruik van PFC's. Ook Jack Wolfskin en H&M hebben laten weten het gebruik van PFC's en PFOA stop te zetten. Als alternatief om kleding wind- en waterdicht en vuilafstotend te maken, kunnen polyester of polymeren worden gebruikt.

Greenpeace