• Home
  • V1
  • Columns
  • Scotch & Soda bezint zich op toekomst

Scotch & Soda bezint zich op toekomst

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De Amerikaanse eigenaar van Scotch & Soda heeft de

afgelopen maanden verschillende toekomststrategieën voor het merk bestudeerd. Eén van de mogelijkheden die volgens dagblad De Financiële Telegraaf (DFT) wordt onderzocht is de verkoop van het merk. Een andere optie is een beursgang in Amsterdam. Momenteel liggen die gesprekken echter stil.

Scotch & Soda werd in augustus 2011 nog verkocht aan het Amerikaanse kledingconcern Kellwood Co. en diens eigenaar, investeringsmaatschappij Sun Capital Partners. De overnameprijs was naar verluidt 350 tot 400 miljoen euro. Scotch maakte in 2010 - het laatste jaar waarvan cijfers bekend zijn - bijna twintig miljoen euro winst. De overname stelde Scotch & Soda in staat om de Amerikaanse markt te veroveren en internationaal verder uit te breiden.

Het merk Scotch & Soda werd in 1985 opgericht door de toen 24-jarige Laurent Hompes. In 2001 werd het merk overgenomen door Joep Krouwels, Erik Bijlsma en Patrick Munsters, die ook na de overname in 2011 aanbleven als directie. Onder hun leiding werd het oorspronkelijke herenmerk in 2008 uitgebreid met een jongenslijn, Scotch & Shrunk. In 2009 werd de eerste damescollectie gelanceerd, Maison Scotch, twee jaar later gevolgd door Scotch R’Belle voor meisjes en de denimlijn Amsterdams Blauw.

In 2007 begon Scotch met het openen van eigen winkels. Momenteel heeft het bedrijf wereldwijd meer dan vijftig eigen winkels en meer dan zevenduizend verkooppunten.

De al maanden lopende gesprekken met Amerikaanse zakenbanken, die momenteel naar verluidt stil liggen, hoeven niet te zeggen dat Sun Capital helemaal afscheid van zijn investering gaat nemen. Marktkenners achten het volgens DFT goed mogelijk dat Sun bijvoorbeeld een minderheid van de stukken naar de beurs brengt. Ook een verkoop aan een andere private equity partij is mogelijk.

Onlangs werd de Amsterdamse beursgang van Tommy Hilfiger nog afgeketst. Als het Scotch & Soda-verhaal doorgaat, kan het Damrak alsnog een bekend kledingbedrijf verwelkomen.

Een beursgang zou volgens deskundigen weleens een slimme stap kunnen zijn. Zo liep de koers van Inditex, moederbedrijf van Zara, in twee jaar op van 52 euro naar ruim 102 euro. Ralph Lauren maakte een soortgelijke spurt: van 80 dollar tot ruim 181 dollar. Ook het luxe kledingmerk Michael Kors ging in 2011 naar de beurs, voor 20 dollar per aandeel. De koers tikte inmiddels de 65 dollar aan.

Directielid Jop Pollmann van Scotch & Soda laat in een reactie aan DFT weten dat een exit van eigenaar Sun Capital momenteel ’niet aan de orde is’. Sun Capital zelf wilde nog geen verklaring geven.
Scotch & Soda