• Home
  • V1
  • Leads
  • Best gelezen artikelen van het jaar 2011

Best gelezen artikelen van het jaar 2011

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

30 miljoen keer werden de artikelen van FashionUnited.nl het afgelopen jaar gelezen. Faillissementen en overnames scoren goed, met Scotch & Soda als aanvoerder van de top 10 van meest gelezen artikelen van het jaar. Het faillissement

van Steve te Pas, een van de oprichters van Blue Blood, is hekkensluiter in het rijtje. Het faillissement van de modeondernemer werd aangevraagd door hypotheekverstrekker de Direktbank, die de ondernemer in 2007 een hypotheek verstrekte voor een pand in Huizen.

Af

gelopen zomer was het hot news: Scotch & Soda, het Nederlandse modelabel, viel in Amerikaanse handen. Met de nieuwe eigenaar, Kellwood Co., en de huidige directie van het merk, Joep Krouwels, Erik Bijlsma en Patrick Munsters, wil Scotch & Soda de Amerikaanse markt veroveren en internationaal verder uitbreiden. Momenteel zijn er zo’n dertig eigen winkels en zevenduizend verkooppunten bij andere retailers in dertig landen. Het bedrijf stond eigenlijk niet te koop, maar Michael Kramer, CEO van Kellwood was zo onder de indruk van het merk – “O my God,” zei hij toen hij voor het eerst een Scotch & Soda winkel binnenstapte - dat hij bleef aandringen en onderhandelen. De overnamesom is niet bekend gemaakt.

Ook lingeriemerk Sapph werd overgenomen het afgelopen jaar. Roland Kahn, de man achter de winkelformules Coolcat, America Today en M&S Mode, nam het lingeriemerk over van voormalig-eigenaar Rob Heilbron. Hoeveel geld Heilbron heeft gekregen van retailgigant Kahn - nummer 194 in de Quote 500 - wil hij niet zeggen. Aan Quotenet verklapte hij: "Niet zo veel hoor, maar ik mag niet klagen." Sapph had behoefte aan geld en Kahn had wel interesse, zo zei hij later: “Het past heel goed bij Coolcat. Beide merken zijn sexy en stoer. En Sapph is ook een beetje ‘hoerie’.” Het verhaal kreeg nog wel een staartje: geruchten gaan dat de overname niet helemaal volgens de regeltjes is verlopen. Wordt vervolgd.

Grote modeketens waren ook in het nieuws: voor het filiaal van H&M op de dam in Amsterdam stonden verkleumde Versace-fans ’s nachts te wachten tot de designer collaboration collectie te koop zou zijn. De omzet steeg die maand bij H&M met 9 procent, maar dat was niet genoeg voor een verkooprecord. Ter vergelijking: in november 2010, toen Lanvin voor H&M achter de tekentafel dook, was de omzet met 17 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand in 2009. Primark opende een derde winkel in Nederland, in Zaandam, maar ziet nog wel ruimte voor meer filialen, in totaal zo’n 25. “Maar een gebrek aan grote panden, is de grootste uitdaging van de Nederlandse markt,” volgens Wolfgang Krogmann, general director northern Europe bij Primark. “We hadden liever een pand gehad dat twee keer zo groot is als deze. Bijvoorbeeld het pand van de Bijenkorf.” Dat bedrijf werd overigens slachtoffer van diefstal: inbrekers hebben in de nacht van zondag 27 op maandag 28 februari in de Bijenkorf in Rotterdam tonnen aan sieraden buitgemaakt.

Zorgen maken de lezers van FashionUnited.nl zich ook: ze lazen veelvuldig over prijsstijgingen in de modebranche. Aan de basis van de oplopende prijzen liggen de grondstoffen die duurder zijn geworden. Om te beginnen katoen, dat afgelopen jaar verdubbelde in prijs. Maar ook de prijzen van wol en zijde zijn omhoog gegaan. Modint noemt percentages van respectievelijk 38 en 88 procent. Bovendien: fabrieksarbeiders krijgen tegenwoordig beter betaald en arbeidsomstandigheden zijn aan het verbeteren, dat kost ook geld.

Foto 1: Primark
Foto 2: Maison Scotch

Top 10 meest gelezen artikel in 2011

1. Scotch & Soda overgenomen door Kellwood Co.
2. Rob Heilbron verkoopt Sapph aan Roland Kahn
3. Georganiseerde chaos bij Versace for H&M
4. Grote kraak Bijenkorf
5. Primark wil na Zaandam nog verder groeien in Nederland
6. Zeeman stunt op AIFW
7. Kleding wordt duurder
8. Mannelijk model showt Hema-bh
9. Li Edelkoort over de toekomst van de fysieke winkel
10. Te Pas failliet verklaard

JAAROVERZICHT