• Home
  • V1
  • Leads
  • Kering pakt illegale handel in pythonleer aan

Kering pakt illegale handel in pythonleer aan

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Kering gaat vanaf 2016 alleen nog maar legaal pythonleer gebruiken. Die belofte maakte het Franse concern voor luxemode tijdens de presentatie van het eerste rapport voor de instandhouding van pythons in samenwerking met het International Trade Centre (ITC) en de International Union for the Conservation

of Nature (IUCN), zo meldt Fashionmag.

Kering wordt geconfronteerd met een toenemende vraag naar pythonleer, vooral van Aziatische klanten. Maar het gevaar bij de inkoop van pythonleer is dat er een grote kans bestaat dat het om illegaal gevangen slangenhuiden en die volgens de Verenigde Naties 'de hele soort bedreigt'.

De illegale handel in pythonhuiden vindt voornamelijk plaats in Zuidoost-Azië, waar de vangst van wilde pythons boven het toegestane quotum een bedreiging voor het behoudt van twee soorten: de Birmese phython en de netphyton. In totaal worden er jaarlijks 500.000 slangenhuiden verkocht voor zo´n 32 à 35 dollar per meter, die allemaal bestemd zijn voor de mode-industrie. Daarmee levert de illegale handel naar schatting jaarlijks een miljard dollar per jaar op, evenveel als de legale markt omzet.

De illegale pythonhandel zet evenveel om als de legale handel

Italië, Frankrijk en Duitsland zijn de belangrijkste importeurs van pythonleer. De huiden komen voornamelijk uit Indonesië, Maleisië en Vietnam, maar ook uit China en Loas. Cites, een organisatie die verbonden is aan de Verenigde Naties en bedreigde diersoorten en andere zeldzame diersoorten beschermt, stelde de illegale handelspraktijken in 2012 aan de kaak en deed een beroep op de luxe-industrie om het probleem aan te pakken.


Kering belooft nu vanaf 2016 alleen nog pythonhuiden aan te schaffen van bedrijven die aan de hoogste normen voldoen en die geeft effect heeft op de in wild levende soorten. Om aan de toenemende vraag naar pythonleer te kunnen blijven voldoen zonder de bedreigde diersoort nog verder in gevaar te brengen, overweegt Gucci nu om een eigen pythonfokkerij te nemen. "De python is tekenend voor sommige van onze merken, zoals Gucci," zei Marie-Claire Daveu, directeur van Duurzame Ontwikkeling bij het modeconcern.

Op die manier kan Gucci bovendien een eigen voorraden aanleggen voor het geval er weer een pythontrend uitbreekt. Tot nu toe sloten veel luxespelers deals met leveranciers om voorrang te garanderen op het moment dat de vraag naar tassen en schoenen van exotische huiden een boost kreeg.

Gucci zou niet het eerste modehuis zijn dat een eigen fokkerij in exotische dieren start. Hermès en Louis Vuitton namen al eerder alligator- en krokodillenboerderijen over in de Verenigde Staten en Australië.

Ook LVMH op de bres voor pythonleer

Rivaal LVMH zet zich ook in om de illegale handel in pythonleer aan te pakken. De wereldleider in luxemode is in het najaar van 2012 gestart met een specifiek driejarig onderzoek gericht op versterking van de traceerbaarheid van illegaal pythonleer door middel van DNA-slangen.

Ook Kering, de ITC en IUCN benadrukken in hun eerste verslag ook de noodzaak om technieken te ontwikkelen waarmee nagegaan kan worden of een leverancier huiden van dieren in gevangenschap of wild te onderscheiden. Het is niet bekend gemaakt of Gucci zelf een boerderij wil starten of een bestaande fokkerij wil overnemen.
Gucci
Kering