• Home
  • V1
  • Leads
  • Leren en werken bij het Retail College

Leren en werken bij het Retail College

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Retailorganisatie Maxeda heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het ROC van Amsterdam en gaat ieder jaar ruim 1500 leer/werkplekken aanbieden in al haar retailformules. Gestart wordt met 150 stageplekken bij V&D en La

Place in Amsterdam, waar donderdag ook de aftrap werd gegeven onder toeziend oog van een tiental ROC-studenten die hier al werkzaam zijn. "Ik vind het contact met klanten heel erg leuk," vertelt de 21-jarige Valerie. Twee dagen per week werkt zij als stagiaire op de afdeling damesmode van V&D in Amsterdam. De overige drie dagen van de week gaat zij naar school. Ook Muqaddas (20) is blij met haar stage op de afdeling beenmode van V&D in Amstelveen. "Klanten helpen, afrekenen..", alleen opruimen vindt zij niet zo'n succes.

"De La Place restaurantformule van V&D groeit boven verwachting," vertelt managing director Paul Brinkman, "maar als ik het ene na het andere restaurant wil openen, moet ik daarvoor wel mensen hebben." Het is in een notendop de motivatie voor het concern om een volwaardig leer/werkprogramma op te zetten. "We leiden mensen op en we hopen natuurlijk dat zij, nadat hun opleiding is afgerond, bij ons willen blijven werken." Er werken nu al zo'n 500 stagiaires bij La Place restaurants in heel Nederland. Ook voor warenhuis V&D is het project van belang. "Het imago van de retailsector kan beter," zegt Rogier Rijnja, directeur HR van Maxeda, "In Nederland is winkelwerk lang niet zo populair als elders in Europa. En dat terwijl er volop (doorgroei)mogelijkheden zijn. Door de samenwerking kunnen meer jongeren kennismaken met deze dynamische sector."

Voor Edo de Jaeger, voorzitter van de Raad van Bestuur van ROC Amsterdam-Flevoland, heeft de samenwerking met Maxeda nog meer pluspunten. "Een leuke stage met goede begeleiding is van groot belang, omdat het voor leerlingen in het beroepsonderwijs vaak de eerste kennismaking met de werkvloer is. Op deze manier willen we jongeren niet alleen goed voorbereiden op de praktijk, maar hopen we ook voortijdig schooluitval tegen te gaan en jeugdwerkloosheid te bestrijden."

Dat zijn onderwerpen die ook burgemeester Job Cohen van de stad Amsterdam na aan het hart liggen, reden voor hem om bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst aanwezig te zijn. Het Platform Arbeidsmarkt en Onderwijs (PAO) van de Gemeente Amsterdam, dat werkgevers, onderwijsinstellingen en overheid bijeen brengt, ondersteunt het project financieel. "Het V&D Retail College en La Place Food College zijn vergelijkbaar met het Schiphol College en het Haven College dat het ROC eerder in het leven heeft geroepen. Op deze manier krijgen jongeren een werkstage met zicht op een baan, maar" zegt Cohen terwijl hij zich richt tot de studenten in de zaal, "jullie moeten er nu wel zelf een succes van maken."

Maxeda
V&D