• Home
  • V1
  • Leads
  • Louboutin wint rode zolen rechtszaak van YSL

Louboutin wint rode zolen rechtszaak van YSL

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

De kogel is door de kerk. Het gerechtshof van New York heeft in het hoger beroep besloten dat de Franse schoenenontwerper Christian Louboutin het alleenrecht heeft om schoenen met rode zolen te verkopen. Het besluit is een doorbraak in de

rechtszaak tussen Louboutin en het Franse modehuis Yves Saint Laurent (YSL), maar ook in de langlopende discussie of een kleur een handelsmerk kan zijn in mode.

In 2011

sleepte Louboutin het modehuis voor de rechter wegens de overtreding van zijn in 2008 geregistreerde handelsmerk voor damesschoenen met een rode zool. YSL had een collectie stiletto's op de markt gebracht die van de zool en hak tot de bovenste laag rood waren. De federale rechtbank trok de geldigheid van Louboutins handelsmerk in twijfel en oordeelde dat geen enkele ontwerper andere merken zou mogen verbieden om een kleur te gebruiken. Rechter Victor Marrero vergeleek de situatie met schilders als Picasso en Monet. “Elke schilder en ontwerper die kunstzinnige werken maakt, zou gelijkwaardige vrijheid moeten hebben om een kleur te kiezen uit elke streep van de regenboog.” Daarop ging Louboutin in hoger beroep.

Het gerechtshof oordeelde gisteren dat de conclusie van de rechtbank gebaseerd was op een verkeerd begrip van de leer van esthetische functionaliteit en daarom niet rechtsgeldig is. Ook acht het gerechtshof Louboutins handelsmerk wettig.

Toch komt ook YSL niet volledig als verliezer uit de strijd. Louboutins merkbescherming voor zijn signatuur pumps met rode zool geldt niet wanneer de schoen zelf ook rood is. YSL’s advocaat David Bernstein noemde de uitspraak een 'glorieuze overwinning’ voor zijn cliënt. “YSL kan monochromatische schoenen blijven maken in diverse kleuren, inclusief rood.”

Louboutins advocaat Harley Lewin liet weten blij te zijn dat er een antwoord is gekomen op de prangende vraag of een kleur een handelsmerk kan zijn in de modebranche. De rechtszaak wakkerde namelijk ook de discussie aan onder andere modebedrijven die een kleur hebben geregistreerd als handelsmerk. Als Louboutins handelsmerk in het hoger beroep niet rechtsgeldig was verklaard, dan waren merken als Tiffany & Co (bekend van zijn kenmerkende blauwe doos), Hèrmes (oranje ontwerpen en logo) en Cartier (rode verpakkingen) ook onder vuur komen te liggen. Nu het gerechtshof heeft besloten dat een kleur een wettig handelsmerk is in mode, kunnen zij opgelucht ademhalen.

De uitspraak biedt Louboutin nieuwe mogelijkheden in de rechtszaak die de ontwerper aanspande tegen de Spaanse modeketen Zara. Louboutin klaagde de retailer in 2008 aan wegens de verkoop van peep-toe pumps met rode zool. Volgens Louboutin leek het ontwerp teveel op een van zijn schoenen. Zara verdedigde zich door te stellen dat er geen bewezen verwarring is onder consumenten over Louboutin en Zara schoenen. De Franse rechter stelde de modeketen in juni in het gelijk en oordeelde dat de ontwerper Zara 2.000 pond ter compensatie moet betalen. Louboutin liet toen weten in hoger beroep te gaan om zijn rode zolen te beschermen. De uitspraak van het Amerikaanse gerechtshof kan de zaak
een nieuwe wending geven.

De zaak tussen YSL en Louboutin wordt nu teruggestuurd naar rechter Marrero, die nu alsnog moet beoordelen of YSL het handelsmerk van Louboutin heeft overtreden. Ook moet hij een uitspraak doen in de rechtszaak die YSL aanspande tegen Louboutin. Het modehuis wil dat Louboutins handelsmerk wordt ingetrokken, omdat het Merk- en Octrooibureau dit volgens YSL frauduleus heeft toegekend.

Christian Louboutin
Yves Saint Laurent