• Home
  • V1
  • Leads
  • Spijkers en Spijkers genomineerd voor Arnhemse prijs

Spijkers en Spijkers genomineerd voor Arnhemse prijs

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Creatief, innoverend en groen. Modeontwerpers Truus en Riet Spijkers voldoen volgens het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem en Nijmegen en de gemeente Arnhem aan deze criteria. Het modeduo is daarom

genomineerd voor de Made in Arnhem Bokaal. De gezusters Spijkers zijn vooral voorgedragen vanwege de tentoonstelling ‘The mirror has two faces’, waarmee ze ook al de Cultuurprijs Gemeente Arnhem 2011 in de wacht sleepten.

Zo’n

20.000 bezoekers trok de expositie ‘The mirror has two faces’ en deze werd wegens succes verlengd. In mei opende de tentoonstelling in het museum voor moderne kunst in Arnhem, ter ere van het tienjarig bestaan van het label van Truus en Riet Spijkers. Het was een tentoonstelling met zes zalen, met hoogtepunten van de afgelopen jaren. Zoals de Metropolis-collectie van de vorige winter, gebaseerd op de gelijknamige film uit 1927. En de zomercollectie van 2008 die gebaseerd is op de Memphis-groep, een groep kunstenaars die zich afzette tegen de strenge regels van het modernisme. Maarten Spruyt was curator.

De tentoonstelling leverde het duo al de Cultuurprijs Gemeente Arnhem 2011 op, bestaande uit een bedrag van 2500 euro en een speciaal voor de tweelingzussen gemaakt sieraad van twee ringen die apart te dragen zijn. Nu is Spijkers en Spijkers ook genomineerd voor de Made in Arnhem Bokaal, de jaarlijkse prijs voor personen en instanties die zich inzetten voor de stad Arnhem, uitgereikt sinds 2006. De waarderingsprijs waarvoor eerder al Piet Paris genomineerd is geweest, is een initiatief van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen en de gemeente Arnhem. De gemeente Arnhem vindt het belangrijk zich te profileren als modestad. Vooral de Arnhem Mode Biënnale moet daarbij de blikvanger zijn. Andere initiatieven waar de gemeente haar bijdrage aan levert: de Arnhem Mode Incubator en het Modekwartier, het initiatief om van probleemwijk Klarendal een creatief centrum te maken.

Naast Spijkers en Spijkers zijn ook dansgezelschap Introdans, evenementenorganisator Paul Wijtvliet, horecaondermer Robert Wittenberg en Bob Roelofs, de man achter onder andere de de Bob Roelofs Benefietsfeesten, genomineerd voor de Arnhemse bokaal. Het publiek bepaalt uiteindelijk wie de winnaar wordt; stemmen kan via de website van de prijs Madeinarnhem.eu. De award – een beeldje en een taart - wordt uitgereikt tijdens de Gelderlander Nieuwsquiz op 15 januari in het Posttheater in Arnhem.

De tweelingzussen Truus en Riet – oorspronkelijk uit Hardenberg maar al jaren met hun atelier in het Arnhemse Spijkerkwartier gevestigd – volgden samen hun masteropleiding aan het Fashion Institute Arnhem. Sinds 2000 vormen ze het label Spijkers en Spijkers. Van 2004 tot 2008 worden hun ontwerpen in Londen getoond; vanaf 2009 showen Spijkers en Spijkers in Milaan. In 2009 presenteerden de zussen een confectielijn voor damesmodeketen Claudia Sträter. In 2010 lanceerden de dames hun tweede modelijn, SIS by Spijkers en Spijkers. De kleding is lager geprijsd dan het label Spijkers en Spijkers dat het tweetal al tien jaar uitbaat, en moet zo een breder publiek bereiken.

Foto klein: Truus en Riet Spijkers door Marc Deurloo
Foto groot: lente- en zomercollectie 2012

 

 

Arnhem
gemeente Arnhem
made in arnhem bokaal
Spijkers en Spijkers