• Home
  • V1
  • Leads
  • Steps biedt jonge kunstenaars een podium

Steps biedt jonge kunstenaars een podium

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Net op het moment dat Steps bedacht graag samen te werken met jonge kunstenaars, meldde Dominic Brown zich. De beeldend kunstenaar, afkomstig uit Rijswijk, mailde de Nederlandse modeketen afbeeldingen van zijn schilderijen. Vanaf dit weekend ligt het resultaat van de

samenwerking in de winkels: vijf jurken, drie tops en twee sjaals met Browns werken als print.

“Ik zag de film over Yves Saint Laurent. Hij werkte met de werken van Mondriaan. Ik dacht: 'Mode en kunst worden eigenlijk heel vaak gemixt',” zegt Dominic Brown. Dat hi

j nu bij de lancering van zijn collectie voor Steps staat, komt deels door zijn moeder. “Zij stimuleerde me. Ze zei: 'Jouw kleurgebruik is heel geschikt voor jurken'. Dus ik heb gebeld met Steps en per mail laten zien wat ik kan en doe. Het klikte meteen. Later hebben we afgesproken bij mij thuis, waar ik meer afbeeldingen heb laten zien. Samen hebben we vier werken gekozen.”

Hij dacht aan Steps, omdat hij iedere dag langs de etalage van de Nederlandse modeketen – net als Didi en Superstar onderdeel van Coltex – loopt. Voordat hij belde liep hij nog wel even het filiaal in, want de kwaliteit van de kleding moest natuurlijk wel goed zijn. “Hij verbindt toch zijn naam er aan, dus dan wil je wel dat het goed is,” zegt Petra van der Vooren, woordvoerster van Steps.

Steps werkt samen met jonge kunstenaars

Brown werkt vaker met commerciële partijen samen. Zo hing een schilderij onlangs op de set van Goede Tijden, Slechte Tijden en was het werk zo dagelijks in 1,7 miljoen huiskamers te zien. “Je moet iets doen om jezelf te promoten, want het is zo lastig om te leven van de kunst alleen. En dat wil ik per se. Ik heb in het verleden wel een baantje gehad bij T-Mobile. Daar zat ik zes jaar lang te tekenen, terwijl ik aan de telefoon aan het verkopen was. Ik moest mijn rekeningen betalen, maar het was niet mijn ding. Nu ben ik gelukkig in gesprek met de NS. Ik heb ook een samenwerking met de gemeente Den Haag.”

Zijn werk, dat hij gebruikte voor de Steps-collectie, is geïnspireerd op de vijfduizend jaar oude muurschilderijen en hiërogliefen die hij heeft bezocht tijdens het reizen door Egypte. Ook is hij gefascineerd door de rijke Turkse cultuur, Griekse mythologie, Maya mysteries en Inca beschavingen. De modeketen gebruikte Browns kunstwerken op vijf verschillende jurken, drie verschillende tops en twee sjaals. Steps sneed niet in de prints en de achterzijde is zwart, waardoor het gevoel dat consumenten een kunstwerk dragen, wordt versterkt.

Eerste Steps Wearable Art Collection met Dominic Brown

Voor Steps is de samenwerking met Brown een manier om aan bijzondere en unieke prints te komen, legt Van der Vooren uit. “Het mes snijdt aan twee kanten: wij inspireren de consument en de kunstenaar heeft een podium.”

De lijn met Brown is de eerste van het project, genaamd Steps Wearable Art Collection. Wie hierna aan de beurt is, is nog niet duidelijk. Ook wat de frequentie van de collecties met kunstenaars wordt, moet nog bepaald worden. Het modebedrijf denkt aan jonge kunstenaars, die kleuren gebruiken die passen bij een Steps-collectie.

Mijn moeder had gezegd: 'De jurk moet wel over de knie vallen hoor'

Brown zag de eerste resultaten van de collectie pas twee weken geleden. Hij had geen inbreng in het ontwerp van de kledingstukken. “Ik ben geen modeontwerper, ik ben kunstenaar,” zegt hij. “Ik had wel een idee over de lengte van de jurken. Mijn moeder had gezegd: 'Het moet wel over de knie vallen hoor'.” Hij lacht. “Maar bij Steps hebben ze de jurken gemaakt en twee weken geleden zag ik het eerste model. Ik was erg enthousiast. Voor mij is het vooral belangrijk dat de kleuren er goed uitzien en dat was meteen goed.”

Vanaf zaterdag 25 oktober is de eerste Steps Wearable Art Collection te koop. De kleding ligt vanaf die dag in alle winkels en is ook verkrijgbaar via de online winkel en via Wehkamp.nl.

Yasmine Esser

Coltex
Steps