jobs

Solliciteren in de modebranche

Onderstaand enkele richtlijnen bij het sollicteren in de modebranche:

Wil je werk vinden dat je leuk vindt en goed kunt, dan zul je daar moeite voor moeten doen. Zorg daarom dat je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt, wat je mogelijkheden zijn en wat het aanbod op de arbeidsmarkt is!

Waar ligt je ambitie en waar ben je goed in?

Twijfel je over een volgende stap in je carrière? Ga niet in het wilde weg solliciteren, maar bedenk: wat voor werk zou je het allerliefste doen? Kijk eens goed naar jezelf en zet al je plus- en zwakte punten voor jezelf onder elkaar. Welke functie/ baan/ beroep past er bij jou?

Welke organisatie past bij mij?

Bedrijven en organisaties zijn er in soorten en maten en niet iedereen past zomaar bij elk bedrijf. De organisatiecultuur moet bij je passen, wil je ergens naar tevredenheid kunnen werken. Hoe weet je of je bij een bedrijf past?

Organisatiecultuur is een lastig begrip. De cultuur bepaalt onder andere hoe formeel een organisatie is, hoe de omgangsvormen zijn, hoe de kledingcode is en ook hoe de hiërarchische verhoudingen liggen. De inhoud van het werk hoeft niet eens zozeer te verschillen, de omstandigheden waarin je werkt doen dat des te meer.

Dingen die je zelf van belang vindt in je werk zijn je zogeheten carrièreankers (of loopbaanankers).Die zeggen iets over de persoon die je bent in relatie tot je werk. Ben je erg gesteld op vrijheid, dan past een sterk hiërarchisch ingestelde organisatie wellicht minder bij je. etc.etc.

Een baan zoeken is niet eenvoudig en je kunt het op verschillende manieren doen. Op internet staan duizenden vacatures. De zaterdagkranten staan er ook vol mee. Hoe vind je je droombaan?

  • 56% van de mensen vindt zijn/haar baan door te netwerken.
  • 18,8% via formele kanalen (vacatures, werving&selectie bureaus).
  • 20% stuurt een open sollicitatie.

Aldus de Amerikaanse socioloog Mark Granovetter

Die getallen gelden op grote lijnen nog steeds. Er zijn duizenden vacatures te vinden in vacaturebanken op internet. Kijk op de Vacaturebank voor de Mode, voor jouw droombaan in de mode.

Pas als je je goed georiënteerd hebt, ga je echt solliciteren. Daarvoor is het nodig dat je een goed verhaal hebt, een goede brief en een goede cv. Hoe beter je voorbereiding en hoe gerichter je zoektocht, hoe gemakkelijker het solliciteren zelf wordt.

Je sollicitatiebrief legt een verbinding tussen jou en de baan. Je onderbouwt je motivatie en waarom je geschikt bent voor de functie. Je curriculum vitae (cv) is overzichtelijk opgesteld en geeft snel antwoord op de vraag: “heeft deze persoon de juiste opleiding, kennis en ervaring voor de functie?”

Het schrijven van een sollicitatiebrief

Wat zet je in je sollicitatiebrief?

  • Wie ben je?
  • Wat zijn de eigenschappen en vaardigheden die jou geschikt maken?
  • Welke ervaring heb je?
  • Wie ben jij, wat halen ze voor mens en collega in huis?
  • Je ambities: wat wil je, of welke kansen wil je van het bedrijf krijgen?
  • Waarom wil je juist naar dat bedrijf? Waarom juist die functie?

Opbouw van de brief

Een sollicitatiebrief bestaat uit drie, vier of maximaal vijf alinea’s. Een aantal onderdelen staat bij voorbaat vast:

  • Je meldt het feit dat je solliciteert en vertelt waar je de advertentie hebt gevonden (als je telefonisch informatie hebt ingewonnen, meld je dat ook).
  • Je vertelt op welke manier je voldoet aan de functie-eisen (werkervaring/opleiding).
  • Je schrijft je motivatie op: wat lijkt je leuk aan de functie en het bedrijf en wat is jouw toegevoegde waarde.
  • Een afsluitende zin.

Waar ligt je ambitie en waar ben je goed in?

Een goede sollicitatiebrief hoeft niet per se origineel te zijn, maar vervalt ook niet in algemeenheden en clichés. Solliciteren is jezelf verkopen. Je wilt uitgenodigd worden voor een gesprek! Benadruk dus je goede eigenschappen, maar overdrijf niet. Liegen is uit den boze. Spel- en tikfouten zijn verboden. Zet de spellingscontrole aan, maar controleer zelf ook op fouten. Laat iemand anders de sollicitatiebrief lezen. Pas je taal aan op het soort bedrijf waar je naar schrijft. Kijk uit dat niet alle zinnen beginnen met ‘ik’. Wissel eens af. Dus in plaats van ‘Ik heb veel ervaring met…’ schrijf je ‘Ook heb ik veel ervaring met…’. Zorg dat er vaart zit in je brief. Dat betekent dat je sollicitatiebrief lekker loopt en makkelijk leest. Als je rekening hebt gehouden met bovenstaande tips, dan is dat nu geen probleem meer. Een goede manier om dat te controleren, is om je brief hardop voor te lezen. Als je een tekst uitspreekt, merk je direct welke zinnen er niet lopen.

Vormgeving

  • Zorg dat je brief op één A-4’tje past
  • Gebruik een duidelijk leesbaar lettertype
  • Maak duidelijke alinea’ s en zorg dat er een witregel staat tussen de verschillende onderdelen
  • Gebruik goed papier
  • Voor je cv gebruik je hetzelfde lettertype, dezelfde kantlijn en hetzelfde soort papier.

CV Opstellen

Jouw cv moet in één oogopslag een goede indruk geven van wie jij bent en wat jij kunt. Je curriculum vitae (cv) is bij een sollicitatie je persoonlijk visitekaartje en kan het verschil maken tussen een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek of een afwijzing. Werkgevers en recruiters maken hun eerste selectie namelijk vaak op basis van de cv’s die ze ontvangen. En dat maakt je cv een belangrijk onderdeel van je schriftelijke sollicitatie. Wil je dus een goede eerste indruk maken bij een potentiële nieuwe werkgever en jezelf goed ‘verkopen’, dan zal je ervoor moeten zorgen dat je cv positief opvalt.

Basis CV

Allereerst maak je een basis-cv. Een basis-CV bevat je totale voorgeschiedenis met alles daarin wat mogelijk interessant kan zijn voor een sollicitatie. Het basis-cv stuur je niet op, maar gebruik je als archief: het is het bronbestand waaruit je de dingen haalt die relevant zijn voor de vacature waar je op gaat solliciteren.

Dit cv bevat in chronologische volgorde de functies die je hebt vervuld en andere activiteiten die je in je leven hebt ontplooid. Een dergelijk cv begint met een overzicht van je persoonlijke gegevens, gevolgd door je opleidingen en cursussen. Daarna komt je werkervaring en tot slot je overige ervaring (computerkennis, nevenactiviteiten, (bijzondere) hobby’s). Zorg ervoor dat dit document altijd actueel is.

CV model

Een aantrekkelijk cv is een gericht cv. Dat betekent dat je elk cv dat je stuurt, aanpast aan de functie, niet alleen qua structuur, maar ook qua inhoud. Om met het eerste te beginnen: je moet allereerst een cv-model kiezen. De belangrijkste modellen zijn het chronologisch cv en het vaardigheden-cv.

Volgen de stappen in je loopbaan zich in een logische volgorde op, solliciteer je bij een groot bedrijf of bij een bedrijf of instelling in de wat behoudender sectoren (overheid, productiebedrijven, financiële sector e.d.), dan kun je het best een chronologisch cv gebruiken.

Verloopt je loopbaan grillig, heb je gaten in je cv of wil je een carrièreswitch maken, dan kun je beter kiezen voor een vaardigheden-cv. In zo’n cv neem je niet de tijdvolgorde, maar je vaardigheden en competenties als uitgangspunt.

Toespitsen

Bekijk de vacaturetekst van de functie waar je op solliciteert nog eens goed. Selecteer uit je basis-cv relevante (aspecten van) functies of andere activiteiten. beschrijf ze zo dat ze goed aansluiten bij de functie waarop je reageert.

Houd het kort

Maak van je cv geen ellenlange opsomming van al je werkervaring, opleidingen en cursussen. Twee A4’tjes is echt het maximum. Ben je net afgestudeerd of heb je nog niet zo veel werkervaring, houd dan maximaal één A4 aan. Past je cv niet op één vel, dan bevat het te veel details.

Controleer je cv op fouten

Net als je sollicitatiebrief mag je cv ook geen spel- en taalfouten bevatten. Leg je brief een paar uurtjes weg en lees het daarna nog eens goed door. Vraag ook een vriend of een familielid je cv op fouten te controleren. Veelal ben je zo intensief met je cv in de weer geweest, dat je zo over de grootste fouten heen leest.

Tips

  • Schrijf in de actieve vorm: ‘ik schreef’, ‘ik redigeerde’ etc.
  • Schrijf afkortingen voluit en vermijd jargon
  • Vermijd gaten in je cv. Vermeld dan andere zaken waarmee je je in die periode hebt beziggehouden
  • Druk je cv af op mooi papier
  • Lieg niet in je cv
  • Schrijf je cv niet met de hand

Je sollicitatiebrief en cv hebben hun doel bereikt. Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Dit betekent dat je al een boel sollicitanten achter je hebt gelaten. Een prestatie waar je best trots op mag zijn.

Je goed voorbereiden op een gesprek is natuurlijk van uiterst belang. Je moet je afvragen hoe je jezelf presenteert, hoe je overkomt en hoe je jezelf verkoopt. Je kunt in je mooiste kleding en met het meest indrukwekkende cv nog zo goed overkomen, maar als je je niet hebt verdiept in de organisatie sla je alsnog een modderfiguur.

Bedenk vooraf hoe je dat minpunt compenseert: welke pluspunten zet je er tegenover?

Als je een echt belangrijk minpunt hebt en je weet zeker dat dit punt ter sprake zal komen, wees dan je interviewer voor. Het komt eerlijk over en je voorkomt dat je op een later moment uit het veld wordt geslagen. Dit betekent natuurlijk niet dat je roekeloos jouw nadelen opsomt. Het gaat hier alleen om cruciale zaken waarvan je weet dat er naar gevraagd zal worden.

Algemene tips

  • Bereid je goed voor
  • Kom op tijd
  • Stel zelf ook vragen
  • Toon respect voor je gesprekspartner
  • Blijf rustig, beleefd en geconcentreerd