'Veiligheidsinspecties Bangladesh op schema'

dinsdag 04 februari 2014

In 222 van de 700 textielfabrieken in Bangladesh waar Amerikaanse moderetailers als Gap en Target kleding laten produceren, zijn veiligheidsinspecties uitgevoerd. The Alliance for Bangladesh Worker Safety zegt daarmee op schema te lopen. In juli moeten alle fabrieken op veiligheid geïnspecteerd zijn.

De alliantie bestaat uit Wal-Mart Stores Inc., Gap Inc., Target Corp. en VF Corp. en een aantal andere Amerikaanse retailers. Na de tragedie in Rana Plaza die het leven van meer dan 1.200 textielarbeiders eiste, besloten de bedrijven gezamenlijk een vijfjarig brand- en veiligheidsinitiatief op te zetten in de Bengalese fabrieken waar zij produceren.

De alliantie heeft een comité van gekwalificeerde inspecteurs aangesteld dat bedrijfscontroles uitvoert om de naleving van brand-, bouw- en elektrische normen te evalueren. Deze maand zullen zij een lijst van bedrijven vrijgeven die door de keuring heen zijn gekomen en van fabrieken die (nog) niet zijn geïnspecteerd.

De groep is ook van plan om voor maart 50 fabrieken te ondersteunen bij de implementatie van hulplijnen. Voor maart 2015 moeten er hulplijnen zijn in 100 fabrieken en in 2017 moeten alle fabrieken in Bangladesh uitgerust zijn met hulplijnen. Voor juli gaat de alliantie ook in 218 fabrieken brandoefeningen uitvoeren.

De modebedrijven hebben 50 miljoen dollar (37 miljoen euro) uitgetrokken om trainingen en opleidingen te financieren. Ook is er 100 miljoen dollar (74 miljoen euro) vrijgemaakt om fabrieken tegen lage kosten veiligheidsverbeteringen te kunnen laten uitvoeren. De 700 fabrieken die onder de alliantie vallen hebben gezamenlijk 1,28 miljoen werknemers in dienst. Naar schatting zijn er in totaal 4 miljoen mensen in de kledingindustrie in Bangladesh werkzaam.