Abercrombie herstructureert top

woensdag 29 januari 2014

De Amerikaanse moderetailer heeft de rol van voorzitter Mike Jeffries verkleind. De controversiële topman zal nu als CEO en directeur doorgaan, terwijl Arthur Martinez benoemd is als non-executive chairman en een positie als bestuurslid krijgt. Er komen ook twee onafhankelijke bestuursleden bij.

De veranderingen werden als zeer positief ervaren door de markten. Aandelen in Abercrombie & Fitch stegen als gevolg met bijna 7 procent.

Er is veel kritiek geweest op Jeffries, die aan het hoofd stond van het bedrijf stond terwijl de vergelijkbare omzet zeven achtereenvolgende kwartalen bleef dalen. Er zou te veel nadruk hebben gelegen op marketing en kostenvermindering, en te weinig op de verbetering van het productassortiment van de tienermodeketen. Dat Jeffries met zijn excentrieke opmerkingen in de per veel klanten tegen zich in het harnas werkte, hielp ook niet.

Aandeelhouder Engaged Capital, met minder dan een procent in het bedrijf, stond erop dat Jeffries zou worden vervangen. In plaats daarvan werd zijn contract voor een jaar verlengd. Nog geen maand later komt er toch verandering in de situatie, en krijgt Jeffries minder macht.