Alexander McQueen aangeklaagd door stagiaire

dinsdag 18 februari 2014

Een voormalig stagiaire van Alexander McQueen heeft het Britse modehuis voor de rechter gesleept omdat zij nooit uitbetaald zou zijn voor vier maanden werk. Dat meldt the Guardian.

Rachel Watson – het pseudoniem dat de rechters de oud-stagiaire hebben gegeven – eist ruim 7.800 euro 'misgelopen salaris' en zegt dat het modehuis de wet heeft overtreden door haar niet het minimumloon te betalen.

Watson liep in 2009-2010 stage bij Alexander McQueen. Haar werkzaamheden bestonden onder meer uit borduren, het repareren van geborduurde ontwerpen en grote hoeveelheden stof verven. Volgens haar advocaat, Wessen Jazrawi van Hausfeld & Co LLP, hebben stagiaires die ‘echt werk onder een contract’ uitvoeren er recht op om minstens betaald het wettelijk minimumloon betaald te krijgen.

De oud-stagiaire zegt dat ze de stagepositie aannam omdat ze ‘bijna geen andere mogelijkheid zag om de mode-industrie’ binnen te komen. “Als snel realiseerde ik me dat ik werd uitgebuit," legt Watson in een verklaring uit. "Maar hoe kon ik op dat moment mijn werkgever confronteren, terwijl zij alle kaarten voor mijn toekomst in de mode in handen hielden?” Na haar stage heeft Watson de campagnegroep Intern Aware benaderd, die al studenten bijstond bij zaken tegen Sony, Arcadia group en X-Factor.

Het is niet de eerste keer dat het stagebeleid van Alexander McQueen in opspraak is. Het modehuis werd vorig jaar al op de vingers getikt toen een student van de University of the Arts in Londen onder de aandacht bracht dat het bedrijf een vacature had uitstaan voor een onbetaalde stage van vijf dagen per week voor elf maanden lang. Volgens McQueen was de vacature ‘een fout en niet in overeenstemming met ons HR-beleid’.

Over Watson zegt een woordvoerder van McQueen nu: “Dit gaat om een stagiaire die vier jaar geleden voor ons werkte. We hadden geen idee dat haar iets dwarszat over haar tijd bij Alexander McQueen. We hebben veel aandacht besteed aan dit debat en betalen nu al onze stagiaires.”