Amazon gaat op zondag bezorgen

dinsdag 12 november 2013

In de aanloop naar feest- en cadeaumaand december is de Amerikaanse online retailer Amazon een test gestart met U.S. Postal Service voor de bezorging van pakjes op zondag. De service is vanaf deze week beschikbaar voor klanten woonachtig in en rond de steden New York en Los Angeles. Vanaf 2014 kunnen klanten in Dallas, Houston, New Orleans en Phoenix dezelfde service verwachten. De bezorgingsmogelijkheid op zondag is bedoeld voor 'Prime members' van Amazon, die - tegen betaling van 79 dollar per jaar - hun bestellingen nu al gratis en binnen twee dagen thuis ontvangen. Hiervoor kon Amazon die belofte niet waarmaken voor bestellingen van Prime-leden op vrijdagmiddag.

Flexibele en vlotte bezorging is een belangrijke manier voor webshops om zich van elkaar te onderscheiden en om te concurreren met fysieke winkels. Steeds meer bedrijven beloven dat de bestelde producten de eerstvolgende (werk)dag of zelfs dezelfde dag worden afgeleverd.

Q&A Research signaleerde dat bezorgdiensten van webwinkels in Nederland de decemberdrukte in 2012 niet aankonden. Het onderzoeksbureau berekende dat 6,4 procent van de online aankopen (in totaal zo'n 500.000 bestellingen) die bedoeld waren om cadeau te doen op Sinterklaasavond of met Kerstmis, te laat werden geleverd.