April: omzet detailhandel daalt, omzet kleding stijgt

donderdag 13 juni 2013

In de Nederlandse detailhandel is in april 0,6 procent minder omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. Kledingwinkels en textielsupermarkten noteerden echter een omzetstijging, net als drogisterijen. De overige non-foodbranches boekten een omzetdaling.

De modedetailhandel zette in april 1 procent meer om dan in april vorig jaar. In maart was dat nog min 16,3 procent ten opzichte van maart vorig jaar. De textielsupers doen het nog beter. In april steeg de omzet met 12,4 procent in vergelijking met april vorig jaar. De cijfers van maart waren veel slechter: toen leden de textielsupers nog een verlies van min 12,4 procent ten opzichte van maart vorig jaar.

Postorderbedrijven en internetwinkels behaalden een omzetgroei van ruim 12 procent. Dit is de grootste omzetstijging van de afgelopen zes maanden.

In sommige non-foodbranches zijn mogelijk de traditionele voorjaarsaankopen iets later op gang gekomen door het koude weer in maart. Verder was de samenstelling van de koopdagen iets gunstiger dan in april vorig jaar. Het positieve effect hiervan op de detailhandelsomzet is ongeveer 1 procent.