C&A waarschuwt voor tekort aan biokatoen

dinsdag 08 april 2014

De productie van biologisch katoen blijft wereldwijd dalen, terwijl de vraag op de internationale markt toeneemt. C&A, momenteel de grootste inkoper van biokatoen, maakt zich zorgen over het het dreigend tekort aan biokatoen en is een actie gestart om de ontwikkeling tegen te gaan.

In de brochure ‘Let’s take Bio Cotton to everyone every day’ legt de van oorsprong Nederlandse modeketen de toegevoegde waarde en huidige uitdagingen van de biokatoenproductie uit. Ook laat de publicatie de mogelijkheden zien van biokatoen voor de mondiale productieketen in ecologisch, sociaal en economisch opzicht.

Momenteel is slechts 1 procent van de totale katoenteelt biologisch geproduceerd. Volgens C&A is een van de oorzaken van de dalende productie het gebrek aan kennis over biologische katoentoelt en het ontbreken van samenwerking tussen gemeenschappen. De retailer hoopt door informatie te verspreiden en samenwerkingen te initiëren het tij te kunnen keren.

“Merken spelen een belangrijke rol in de productie van biologisch katoen als een duurzame bron,” legt woordvoerder Thorsten Rolfes uit. “Sommige merken hebben al actie ondernemen, maar het dreigende tekort toont aan dat er meer werk moet worden gedaan. Samenwerking is daarbij het toverwoord. Samenwerkingen tussen experts, lokale gemeenschappen en overheden kunnen ervoor zorgen dat biokatoen zijn volledige groeipotentieel kan realiseren.”

C&A heeft in 2013 100 miljoen kledingstukken gemaakt van biokatoen verkocht. Het modebedrijf heeft zichzelf tot doel gesteld om vanaf 2020 alleen nog maar duurzaam katoen te gebruiken.