CBS: Aantal faillissementen loopt op, ook in modedetailhandel

dinsdag 13 augustus 2013

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft becijferd dat het aantal failliet verklaarde bedrijven in de maand juli is opgelopen tot 779. Dat zijn er ruim honderd meer dan in de voorgaande maand. In de mode- en schoenenbranche ging het om 36 zaken.

In juli werd het faillissement van 4 groothandels in kleding uitgesproken (in juni 5), 25 modezaken (in juni 20) en 7 winkels in schoenen en lederwaren (in juni 1). In totaal ging het om 36 bedrijven. Vorig jaar juli waren dat er respectievelijk drie, elf en twee, dus in totaal zestien bedrijven.

In het algemeen gingen vooral veel ondernemingen in de handel (224) en de bouwnijverheid (92) over de kop. Het aantal faillissementen in de bouw was wel lager dan in de voorgaande maanden. “In de bouw is al vier maanden op rij sprake van een daling, een duidelijk lichtpuntje”, aldus een woordvoerder van het CBS. “Maar het zijn er nog wel fors meer dan in de goede jaren.”

Bij de handelsondernemingen gingen er juist meer bedrijven bankroet vergeleken met de maanden ervoor, vooral kledingzaken, meubelzaken en elektronicawinkel. “Winkeliers zuchten en steunen onder het lage consumentenvertrouwen, de dalende koopkracht en de kwakkelende huizenmarkt”, aldus de zegsman. Ook de horeca blijft daardoor volgens hem in zwaar weer zitten. Het CBS heeft eenmanszaken niet meegerekend in zijn cijfers.

Vorige maand werd bekend dat er in de eerste helft van dit jaar bijna vijfduizend bedrijven waren omgevallen, het hoogste aantal ooit. Over heel 2012 telde het CBS bijna 7400 faillissementen. “Waarschijnlijk gaan we daar dit jaar overheen”, stelt de CBS-woordvoerder.