CBS: Economische groei valt terug

dinsdag 15 november 2011

Volgens de eerste, voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek is de Nederlandse economie in het derde kwartaal van 2011 met 1,1 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In vergelijking met het tweede kwartaal kromp de economie echter met 0,3 procent. Het is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2009 dat kwartaal op kwartaal de economie krimpt. Dat meldt het CBS.

De economische dip is het gevolg van teruggelopen bestedingen van de consument. Het CBS berekende dat Nederlandse huishoudens het afgelopen kwartaal ruim 1 procent minder hebben uitgegeven dan in de drie maanden ervoor. Vooral de aanschaf van nieuwe auto’s laat een scherpe daling zien. Ook de uitgaven aan kleding en schoenen waren lager en is minder in de horeca besteed.

Het risico dat er ook in het vierde kwartaal sprake zal zijn van krimp is aanwezig. Minister Verhagen van Economische Zaken waarschuwde dat de seinen voor de economie "op oranje" staan. "Het vertrouwen van ondernemers en consumenten heeft een fikse deuk gekregen. Dat zullen we de komende tijd gaan voelen."