CBS: Maart gunstig voor modewinkels

maandag 14 mei 2012

Door hogere prijzen en meer koopzondagen heeft de gehele detailhandel in de maand maart een omzetstijging van 2,2 procent geboekt. De prijzen waren 2,7 procent hoger, terwijl het volume met een half procent kromp, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met winkels in bovenkleding ging het goed in maart. De sector rapporteerde een omzetstijging van 8,5 procent in de maand maart, terwijl in februari nog een omzetdaling van bijna 5 procent te zien was.

Textielsupermarkten groeiden met 0,2 procent in maart. Met deze sector ging het in februari juist beter, toen er een omzetgroei van 7,8 procent genoteerd werd. Ook webwinkels en postorderbedrijven boekten opnieuw groei: 2 procent in maart.

Gemiddeld kwam de omzet van de detailhandel in het eerste kwartaal van 2012 1 procent hoger uit dan in dezelfde periode in 2011. Het CBS schrijft deze toename volledig toe aan een hogere omzet in foodwinkels, in het bijzonder supermarkten. Bij de non-foodwinkels was de omzetgroei in maart onvoldoende om een omzetdaling het het eerste kwartaal te voorkomen.