CBS: Omzet detailhandel iets hoger

donderdag 13 maart 2014

Deze januari heeft de Nederlandse detailhandel 0,8 procent meer omzet geboekt dan in de eerste maand van 2013. Het volume was 0,6 procent groter, de prijsstijging kwam in januari 2014 uit op 0,2 procent. Voor de non-foodwinkels, waartoe ook winkels in bovenkleding worden gerekend, was dit de eerste maand zonder krimp sinds september 2012. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De samenstelling van de koopdagen pakte gunstig uit. Na correctie hiervoor was zowel de omzet als het volume van de detailhandel vergelijkbaar met een jaar geleden.

Non-foodwinkels zetten evenveel om als in januari 2013. Ook het volume was even groot. In bijna alle non-foodbranches was de ontwikkeling gunstiger dan in de voorgaande maanden, hoewel de meeste branches nog wel omzet inleverden. Vooral winkels in bovenkleding, doe-het-zelfartikelen en huishoudelijke artikelen zagen een verbetering. Textielsupermarkten presteerden daarentegen in januari minder goed dan in de maanden ervoor.

De omzet van de postorderbedrijven en internetwinkels kwam in januari ruim 7 procent hoger uit dan een jaar eerder. Dit is een veel kleinere omzetstijging dan in de sterke decembermaand, maar wel vergelijkbaar met de groei in de overige maanden van 2013.