CBS: meer omzet, meer lichtpuntjes

vrijdag 14 oktober 2011

In augustus 2011 heeft de detailhandel 2,5 procent meer omzet behaald dan in dezelfde maand een jaar eerder. Deze stijging is alleen te danken aan hogere verkoopprijzen, zo laat het Centraal Bureau voor de Statistiek weten (CBS). Dit is vooral het geval bij winkel in non-foodartikelen. Het volume kromp juist met 3 procent.

Winkels in bovenkleding rapporteerden 1,4 procent meer omzet. In textielsupermarkten ging het nog een stuk beter: deze retailers zagen hun inkomsten met 4 procent stijgen. Ook postorderbedrijven en internetwinkels noteerden een groei van 4 procent.

Een maand eerder stond de detailhandel er nog een stuk mistroostiger bij. In juli zette de Nederlandse detailhandel namelijk 0,7 procent minder om dan in dezelfde maand vorig jaar. Met winkels in bovenkleding ging het toen wel beter, zij zagen hun omzet in het regenachtige juli met 4 procent stijgen.

Het CBS maakte ook bekend dat het consumentenvertrouwen in september verder is gedaald. Ondernemers zien daarentegen juist weer lichtpuntjes.