Carrefour breidt uit met malls

dinsdag 17 december 2013

De Franse supermarktketen neemt een portfolio van 127 malls over van vastgoedgroep Klepierre voor 2 miljard euro. Hiermee hoopt de groep diens futloze Europese hypermarkten nieuw leven in te blazen.

De winkelcentra - in Frankrijk, Spanje en Italie - zullen, samen met 45 bestaande Carrefour winkelcentra in Frankrijk, als een aparte onderneming worden beheerd. Door de hypermarkten binnen de malls te vestigen, ontvangt het bedrijf inkomsten uit huur waarmee het de renovatie van 150 tot 220 Franse hypermarkten kan financieren.

Het nieuwe bedrijf zal voor 42 procent eigendom zijn van Carrefour. De rest is in handen van zakelijke investeerders. Het bedrijf wordt opgemaakt uit 1,8 miljard euro aan aandelenvermogen, maar wordt ook ondersteund door 900 miljoen euro schuld, aldus Carrefour in een persbericht. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de regelgevende instanties.

De afgelopen jaren heeft het hypermarkt concept van Carrefour te leiden gehad onder veranderend consumentengedrag. Men kiest steeds meer voor de buurtsupermarkt of online shoppen en koopt overige zaken steeds vaker bij speciaalzaken.