Colette overval bron van satire

maandag 07 april 2014

De gewelddadige beroving van de moeder aller concept stores Colette in Parijs twee weken geleden, houdt de gemoederen nog steeds bezig. Enerzijds vanwege de waarde van de buit (ruim 600 duizend euro aan exclusieve horloges), maar ook vanwege het prestige van de zaak die slachtoffer werd. In plaats van dat de overval verontwaardiging uitlokt, is het een bron van satire geworden. Dat meldt de New York Times.

Zo werd de roof in het satirische programma 'Le Petit Journal' nagespeeld door dieven met krulsnorren. Luchtkusjes uitdelend gingen ze door hun eigen garderobe, 'wat trek je aan voor een roofoverval?'; 'handschoenen van Vuitton? Een bijl van Jacquemus?'

Maar het was niet de enige grappig bedoelde reactie op de roof. Een groep studenten lanceerde een website en verkocht in twee dagen tijd bijna duizend T-shirts met de tekst 'Ik heb Colette beroofd' voor 25 euro per stuk. Initiatiefnemer David (geen achternaam) legt uit waarom. "Het is een reactie op de overconsumptie. Al die mensen die daar komen en ongelooflijk dure spullen kopen. Steeds als ik langs Colette loop, verbaas ik me over de prijzen. Dan zie ik een rugzak van Chanel van 2500 euro. Het is er zo duur!"

Op de website steekt Colette overigens zelf de draak met de overvallers. De winkeleigenaren publiceerden een cartoon voor 'iedereen die alles wil weten van de overval bij Colette'. Daarin tonen de gemaskerde boeven zich dolblij met hun gestolen fashion week selfie sweaters en Karl Lagerfeld telefoonhoesjes.