Coolen over China: Kwaliteit

donderdag 10 oktober 2013

Weleens gehoord van sokken die je na één keer wassen kunt weggooien of koffers waarvan de handvatten het begeven op het moment dat je op de luchthaven staat? Beide producten begonnen als goed idee op de ontwerptafel in Europa, maar zijn in China als waardeloze artikelen van de band komen rollen. Ergens tussen begin- en eindpunt is het flink mis gegaan. Hoe kun je zo’n productie-nachtmerrie als China-importeur voorkomen? En hoe ontstaat een kink in de kabel wanneer je met Chinezen samenwerkt?

Het proces van produceren in China is als een spelletje doorfluisteren. Aan het begin van de keten wordt een zin doorgegeven die aan het einde van de rit verworden is tot een totaal andere tekst. Dit geldt ook voor een productieproces in China: het risico op fouten is het grootst tijdens overdrachtsmomenten. En die momenten zijn er veel. Dat tussenpersonen veranderen en productieafdelingen verschuiven, is vaker regel dan uitzondering. Maar ook tijdens het laden en verschepen van de goederen kan het product letterlijk flink beschadigen door miscommunicatie.

Goedkope arbeid in China, men is er positief over. Waarschijnlijk een belangrijke reden voor veel Westerse bedrijven om producten te ‘outsourcen’ naar China. Toch zijn er problemen op dit gebied die niet zo zichtbaar zijn, maar waar wel rekening mee moet worden gehouden. Het gemiddeld personeelsverloop in Chinese fabrieken is maar liefst 23,8 procent per jaar. Bij het aanstellen van nieuwe fabrieksmedewerkers, zullen aanvankelijk eerder defecten ontstaan. Vaak weet een nieuwe werknemer niet wat hij precies maakt en voert blindelings opdrachten uit. Gaandeweg is er een leercurve waarin het productieproces steeds efficiënter verloopt en de kwaliteit van het werk toeneemt. Zoals in elke sector maken beginnende medewerkers eerder fouten dan ervaren krachten. In China staat er alleen vaker een beginneling aan de band dan ons lief is. Kwaliteitscontrole is dus van groot belang.

Er zijn veel mogelijke scenario’s, waarin een onwenselijk product kan ontstaan. Niet alleen ‘per ongeluk’ wanneer overdrachtsmomenten zich opstapelen of het personeel steken laat vallen, Soms wordt bewust afgeweken van de afspraken. Dit gebeurt vooral aan het einde van de productie of bij een tweede bestelling. Oorzaken kunnen met tijdsdruk en financiële beweegredenen te maken hebben. Fabrieken proberen geld te besparen door voor minder kostbare materialen te kiezen; goedkoper (minder goed opgeleid) personeel in te zetten of door de productie te 'overhaasten'.

Vaak gaan er heel wat diners en kopjes thee aan vooraf, voordat de overeenkomst met een fabriek op papier staat. Echter, hoe sluitend zijn deze overeenkomsten nou echt? Wat gebeurt er als je niet ontvangt wat je hebt besteld? De relaties met de fabriek wil je niet laten verzuren, en terecht. Onze ervaring leert alleen wel dat op goede voet staan met contactpersonen, geen garantie is voor de kwaliteit van toekomstige zendingen.

Is kwaliteitscontrole nodig? Deze afweging maakt iedere importeur zelf. Maar de risico’s die met importeren uit China gepaard gaan, zullen doorslaggevend moeten zijn. Denk alleen al aan de transportkosten die zijn verbonden aan het importeren van goederen uit China. Bij een zending, die in Europa wordt afgekeurd, is terugsturen vaak geen optie. Daarbij lost dit ook eigenlijk niets op, want aan afnemers moet geleverd blijven worden volgens afspraak (afbreukrisico). Maar is het enige alternatief: zelf naar China gaan om rondes langs de fabrieken te maken? Zonder de taal goed te spreken, is het zelfs dan lastig om precies op te hoogte te zijn van wat er gaande is. Een verspilling van kostbare tijd. Het beste advies: geef kwaliteitscontrole in China uit handen. Gelukkig zijn er in de Chinese markt specialisten te vinden die professioneel een kwaliteitscontrole kunnen verzorgen. Want zeg nou zelf, laptoptasjes waar geen laptop in kan worden vervoerd… daar is in Nederland nog geen markt voor.

Ties Coolen

Email: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
Linkedin: http://nl.linkedin.com/in/tiescoolen


Ties Coolen is ondernemer. Zijn bedrijf Coolen China (en Quality Control China) richt zich op het inkoopproces en kwaliteitsinspecties in China voor westerse ondernemers in diverse sectoren, van bouwmaterialen en diervoeding tot interieurartikelen en kleding. Iedere maand beschrijft hij voor FashionUnited wat hij de afgelopen 10 jaar zakelijk en privé heeft meegemaakt in China.