Coolen over China: Visum- aanvraag/controle

donderdag 28 november 2013

Als we het over China hebben dan komt het onderwerp visum altijd weer aan de orde. De eerste keer ging ik netjes naar de ambassade in Den Haag, dat er allemaal keurig verzorgd uitziet. Echter even “binnen wippen”, een visum aanvragen en “klaar is Kees” werkt in deze niet.

Formulieren moeten correct en compleet ingevuld worden, uw vluchtboeking en hotelreservering moeten toegevoegd zijn en indien u een zakelijk visum wenst dan is een uitnodiging van een Chinese partij ook wenselijk, zo niet noodzakelijk. Zorg er ook voor dat uw paspoort niet bijna is verlopen en dat de pasfoto’s op de juiste wijze zijn gemaakt. Daarnaast veranderen de aanvraageisen met enige regelmaat. Wij werken dan vooral met één van de vele visumaanvraagbureaus, dat bespaart u energie en vooral tijd.

Is uw visum eenmaal geregeld, dan mag u tijdens de vlucht naar China een aankomstformulier (er zit ook een vertrekformulier bij voor de terugreis) invullen dat u tijdens de visum/paspoortcontrole nodig heeft. Na het landen is het een gewoonte om met flinke pas door te lopen, waarom? Daar kunt u over nadenken als u eenmaal in de gigantische rij belandt.

Gelukkig is dat vandaag de dag beter geregeld/gecoördineerd. Overigens zijn er drie verschillende rijen: eentje voor de buitenlanders, eentje voor de Chinezen en eentje special voor diplomaten. 8 jaar geleden kon je nog als buitenlander met een beetje brutaliteit bij de diplomatenbalie melden of als onnozele verdwaalde toerist in de rij van de Chinese balies gaan staan. En die zijn beide aanzienlijk korter. Vandaag de dag trappen ze daar niet meer in en mag je alsnog achteraan aansluiten (en terecht!). Vooral in de zomer is het de moeite waard om dan even de pas erin te gooien, zodat u spoedig van de ‘frisse’ buitenlucht kunt genieten.

Eenmaal bij de balie wordt u, uw paspoort en visum grondig bestudeerd, mag u even kijken in de webcam voor een foto, u hoeft niet te lachen, maar het mag wel. Ook vanuit een centraal verhoogde balie wordt er door collega-agenten in hogere rang goed gekeken en gecontroleerd. Vervolgens krijgt u een stempel en kunt u doorlopen. Tegenwoordig mag u ook uw beoordeling geven over de desbetreffende controleur (politieagent) middels een kastje met daarop vier knopjes met verschillende gezichtjes van zeer goedlachs tot zeer ontevreden. Ik vraag me altijd af wat daarmee wordt gedaan. Ik doe altijd maar de zeer goedlachse omdat er toch altijd een iets te gespannen sfeer hangt en er ook een opvallende stilte heerst.

Destijds, toen ik er fulltime woonde en nog in de fase zat om een verblijfsvergunning te krijgen (dat is weer een ander verhaal), diende ik me netjes te melden bij het politiebureau, als ik buiten China was geweest om aan te geven dat ik er weer was. Eenmaal had ik het vergeten, de keer daarop kwam ik me weer melden. Alsof ik een misdaad had begaan! Uiteindelijk kreeg ik een boete van maar liefst 18 euro; dat was gelukkig te overzien.

Wij zijn dat in Europa niet meer gewend, ouderwetse grenscontroles, uitgebreid navraag doen wat je doel is van je bezoek en waar je naar toe gaat en wie daarbij aanwezig is en/of je verder nog iets op je kerfstok hebt? En de hoogte van de boetes idem dito. Gezien de omvang van China kan ik deze controles goed begrijpen, echter waarom de visumaanvraageisen zo veranderlijk zijn, blijft me een raadsel. Misschien kunnen we gezamenlijk het verschil maken door voortaan massaal op het iets minder goedlachse knopje te drukken.

Ties Coolen

Email: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
Linkedin: http://nl.linkedin.com/in/tiescoolen


Ties Coolen is ondernemer. Zijn bedrijf Coolen China (en Quality Control China) richt zich op het inkoopproces en kwaliteitsinspecties in China voor westerse ondernemers in diverse sectoren, van bouwmaterialen en diervoeding tot interieurartikelen en kleding. Iedere maand beschrijft hij voor FashionUnited wat hij de afgelopen 10 jaar zakelijk en privé heeft meegemaakt in China.