Dag uit het leven vanů een sales assistant

vrijdag 11 oktober 2013

Zara Chad is sales assistant bij Versace in Maasmechelen Village, een unieke shoplocatie in België op het grensgebied met Nederland en Duitsland. Aan FashionUnited vertelt zij hoe ze is begonnen, hoe haar werkdag eruit ziet en waarom ze voor deze sector heeft gekozen.

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
Op de middelbare school wist ik al dat ik verkoopster wilde worden. Toen ik hoorde dat Versace op zoek was naar nieuwe medewerkers heb ik direct mijn cv opgestuurd. Dat is deze maand precies elf jaar geleden.

De vroege ochtend bestaat uit…
De kassa tellen en de cijfers van de vorige dag vergelijken met dezelfde datum een jaar geleden. Daarna zorgen we er gezamenlijk voor dat de glazen stellingen in de winkel er piekfijn uitzien.

Gedurende de dag…
Richt ik mij volledig op de verkoop. Sommige klanten komen enkel om te kijken, andere daadwerkelijk om te kopen. Dat heb je snel genoeg in de gaten. Bij een aankoop denken we graag mee: als iemand een broek past adviseren we altijd een bijpassend paar schoenen en een mooie top.

Wat is jouw dagelijkse doelstelling?

Alles draait om het geven van het juiste advies. Italiaanse maten vallen kleiner uit, dat was in het begin lastig inschatten. Inmiddels zie ik in één oogopslag welke maat iemand nodig heeft. Als een klant dolblij de winkel verlaat met onze items geeft mij dat altijd weer een goed gevoel.

Waarom heb je voor de retail gekozen?
Omdat je met zoveel verschillende mensen in contact raakt. Sommige klanten komen al acht jaar in de winkel en kennen we persoonlijk. Bijzonder is dat veel bezoekers specifiek naar de Village komen voor Versace of één van de andere merken.

Waarom zou je jouw beroep als sales assistant aanbevelen aan afgestudeerden in de mode?
Dit is een heerlijke job die niet snel verveelt. Het is hollen of stilstaan, geen dag is hetzelfde. Je leert veel over mode, stoffen en in het bijzonder over de verschillende lijnen van Versace: Couture, Collection, Versus, Jeans en Young. Ik heb bovendien in al die jaren alleen maar fijne collega’s gehad, dat is natuurlijk ook veel waard.