Door export groeit Nederlandse economie

dinsdag 14 augustus 2012

De Nederlandse economie is ook in het tweede kwartaal licht gegroeid met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. De aantrekkende export bleek de belangrijkste aanjager van het herstel. Dat blijkt uit een eerste, voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ten opzichte van vorig jaar kromp de economie met 0,5 procent.

In het eerste kwartaal groeide de Nederlandse economie ook met 0,2 procent. Dat cijfer werd herzien van een eerdere raming met een krimp van 0,2 procent.

De groei in het tweede kwartaal is onverwacht. Economen hielden rekening met een krimp en spreken nu van een 'toevalstreffer'. Na de groei van 0,2 procent in het eerste kwartaal kwam Nederland technisch gezien uit de recessie. Maar het Centraal Planbureau en de Europese Commissie gaan voor dit jaar nog steeds uit van een krimp in Nederland.

De groei in het tweede kwartaal van dit jaar is vooral te danken aan de uitvoer. Die steeg met 3,6 procent. Ook gaf de overheid 0,5 procent meer uit. De totale consumptie was in het tweede kwartaal 1,3 procent lager. De investeringen liepen met 3,2 procent terug. Het aantal banen was 55.000 lager dan in 2011.