Doorstart voor failliete Strenesse

donderdag 17 april 2014

Het Duitse modelabel Strenesse AG is woensdag door de rechtbank van Nördlingen failliet verklaard. Het bedrijf kampte al langer met financiële problemen, maar kon het hoofd niet langer boven water houden en vroeg een faillissement aan. Donderdag maakt Strenesse bekend een doorstart te maken.

Naar eigen zeggen is het faillissement een gevolg van “een onderdrukte erfenis die de herstructurering van het bedrijf belemmerde”. Met de erfenis wordt de bittere echtscheidingsoorlog van oprichters Gerd en Garbiele Srehle bedoeld. Ooit een geliefd glamourpaar in Duitsland, maar met de vechtscheiding verloor het merk zijn populariteit. Eind februari presenteerde het bedrijf voor de zoveelste keer zwakke omzetcijfers, waardoor het verlies steeg.

Toch was Strenesse in maart nog in staat om schuldeisers met een pakket herstelmaatregelen te overtuigen om het termijn om de schulden af te betalen uit te stellen naar 2017. "Een motie van vertrouwen in de toekomst van het bedrijf," aldus CEO Luca Strehle, zoon van de oprichters. Maar het bleek niet genoeg om overeind te blijven en het bedrijf ging deze week alsnog over de kop.

Onder leiding van vernieuwingsexpert Michael Pluta van Pluta Rechtsanwalts GmbH, die benoemd is als chief restructuring officer, maakt het bedrijf nu een doorstart. Hij moet het revalidatieproject van het merk gaat leiden en zorgen voor succes op de lange termijn. "We willen Strenesse zo snel mogelijk weer winstgevend maken," aldus Pluta. Strehle wil de eerder voorgestelde herstructurering van het bedrijf doorzetten, zodat Strenesse in de toekomst weer kan profiteren van groeimogelijkheden.