Eddy Anemian wint H&M prijs

dinsdag 28 januari 2014

Eddy Anemian student aan La Chambre in Brussel en geboren in Frankrijk, heeft de H&M Design Award gewonnen. Dat is vanmorgen tijdens Fashion Week in Stockholm bekend gemaakt. Creatief adviseur Margaretha van den Bosch, die 20 jaar lang hoofdontwerper was van de Zweedse modeketen, noemt het werk van Anemian "modern en romantisch". "Van dichtbij kun je pas zien hoe complex zijn werk is."

Als een van de acht finalisten heeft Eddy Anemian al een bedrag van 5000 euro gewonnen. Nu hij ook de hoofdprijs in de wacht heeft gesleept, kan de 24-jarige ontwerper daar nog eens 50.000 euro bij optellen. Tevens mag Anemian een collectie ontwikkelen voor de modeketen die aankomend najaar in een aantal H&M winkels zal worden verkocht.

In 2013 ging de hoofdprijs van de H&M Design Award eveneens naar student uit België. Toen won de 26-jarige Minju Kim, student aan de Hogeschool voor de Kunsten in Antwerpen. De eerste editie van de ontwerpwedstrijd werd gewonnen door Stine Riis, alumna van de London College of Fashion. H&M lanceerde de internationale designcompetitie in 2012. Eindejaarsstudenten van 14 modeopleidingen in 6 landen kunnen meedoen. In België staat de wedstrijd open voor studenten van de Academie in Antwerpen en La Cambre in Brussel.

H&M hoofdontwerpster Ann-Sophie Johansson noemt het werk van de winnaar "buitengewoon". "Een resultaat dat zo vloeiend en poëtisch is, kan alleen worden bereikt door een ontwerper met uitzonderlijke gaven."

De publieksprijs van de H&M Design Award ging vorige week naar de Nederlandse Henriette Tilanus, die aan Artez in Arnhem studeert. Zij heeft een stage gewonnen van drie maanden bij Erdem.