Esprit gaat weer winst maken in H1

donderdag 23 januari 2014

Esprit verwacht in het eerste halfjaar van het lopende boekjaar weer winst te gaan maken nu blijkt dat pogingen om kosten te verminderen aanslaan. Dat meldt Reuters.

CEO Jose Manuel Martinez Gutierrez, die in 2012 de overstap van Zara naar Esprit maakte, is sinds zijn aanstelling bezig om de retailer weer winstgevend te maken. Zijn tactiek: het bestaande business model aanpassen naar Zara’s succesvolle fast fashion-model.

Dat de strategie aanslaat, blijkt uit de voorlopige cijfers over het eerste halfjaar van het lopende boekjaar. Het modebedrijf verwacht weer winst te gaan maken, maar benadrukte dat het gering zal zijn. In de eerste helft van vorig jaar rapporteerde Esprit een verlies van 45,8 miljoen euro.

Of dat ook betekent dat het bedrijf weer een positief jaarresultaat zal hebben, is niet bekend gemaakt. Het bedrijf waarschuwde dat de tweede helft van het jaar typisch zwakker is dan de eerste helft.

Naast kostenbesparing hebben Martinez en zijn nieuwe managementteam - dat is aangevuld met andere Zara-veteranen - ook de ontwerp-, productie- en distributie-afdelingen aangepakt. Dankzij een upgrade van de technologie en distributie kost het nu de helft minder tijd voor Esprit om kleding te ontwerpen, produceren en in de winkel te hebben.

Esprit kampt al jaren met omzetdalingen en verlies. Ook leed het bedrijf onder het onverwachtse vertrek van CEO Ronald van der Vis en voorzitter Hans-Joachim Körber in 2012.