H&M wint hoger beroep om auteursrecht van G-Star

donderdag 09 januari 2014

Er rusten geen auteursrechten op de Elwood jeans van G-Star, dus kan H&M ook geen inbreuk maken op die rechten.

Dat heeft het gerechtshof in Antwerpen geoordeeld, nadat H&M in hoger beroep ging tegen een eerdere uitspraak. Met andere woorden: H&M mag, volgens het Antwerpse hof, de jeans gewoon blijven verkopen.

De uitspraak van het gerechtshof in Antwerpen staat haaks op die van het gerechtshof in Nederland. Het gerechtshof in Den Haag besliste hier dat H&M wel degelijk inbreuk maakt op het auteursrecht van G-Star door de Elwood-jeans te kopiëren. In Nederland wordt de jeans al sinds 2010 niet meer verkocht.

Pierre Morisset, creatief directeur bij jeanslabel G-Star, ontwierp de Elwood-jeans, maar een soortgelijke jeans was vervolgens ook in de winkelrekken van kledinggigant H&M te vinden. G-Star sleepte H&M voor de rechter. Die sprak in 2011 uit dat er auteursrecht op de Elwood-jeans rustte en dat H&M dat schond door een nagemaakte variant te verkopen. H&M zou een dwangsom van maximaal 500.000 moeten betalen als het bedrijf de broek bleef verkopen of er nog reclame mee maakte. De Zweedse winkelketen was het niet met deze uitspraak eens en ging in hoger beroep.

G-Star's Elwood-jeans is geïnspireerd op een motorrijbroek, maar voegde daar verschillende elementen aan toe. Het jeanslabel is daarom van mening dat onder andere de ronde kniestukken en verschillende naden en stiksels hun Elwood-jeans een uniek karakter geven. Volgens het gerechtshof in Antwerpen zijn deze kenmerken niet voldoende om aan te tonen dat de jeans inderdaad uniek is en auteursechtelijk beschermt moet worden. De Elwood-jeans lijkt, zegt het gerechtshof, te veel op een motorrijbroek om uniek te zijn.