Kapitaalinjectie voor Crocs

maandag 30 december 2013

De Blackstone Group gelooft in Crocs. De Amerikaanse investeerder stopt 200 miljoen dollar (146 miljoen euro) in de producent van kleurrijke plastic klompen. Gelijktijdig met het nieuws van de kapitaalinjectie heeft het bedrijf bekend gemaakt dat bestuursvoorzitter John McCarvel het bedrijf verlaat. Op 30 april 2014 is zijn laatste werkdag.

Medio november werd bekend dat Crocs op zoek was naar een koper. Het bedrijf nam investeringsbank Moelis & Co in de arm om een eventuele verkoop te onderzoeken. Als gevolg van tanende omzet in Noord- en Zuid-Amerika en Japan rapporteerde het bedrijf in het derde kwartaal een omzetdaling van 2 procent. Volgens McCarvel heeft het lage consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten grotendeels bijgedragen aan de daling. Het bedrijf, dat zo'n tien jaar geleden hoogtij vierde, ziet de omzet sinds 2007 afnemen. De Croc Classic, het eerste model dat gelanceerd werd, was ineens overal verkrijgbaar, zelfs in benzinestations, hetgeen het imago van het merk beschadigde. De winstcijfers zijn sinds 2007 gehalveerd.

Crocs werd in 2002 opgericht. De schoenen zijn gemaakt van Croslite, een zelf-ontwikkeld type hars en diverse modellen zijn ontworpen zodat zij het hele jaar door gedragen kunnen worden. Inmiddels is het merk in zo'n 125 landen verkrijgbaar.

Blackstone krijgt voor zijn 200 miljoen een minderheidsbelang in Crocs van 13 procent en twee zetels in het bestuur van de onderneming. Crocs wil het geld gebruiken om meer eigen aandelen in te kopen.