Klacht ingediend tegen Auchan na Rana Plaza-ramp

donderdag 24 april 2014

Drie verenigingen in Frankrijk hebben een klacht ingediend tegen supermarktketen Auchan, vanwege misleidende handelspraktijken. In het puin van de ingestorte fabriek Rana Plaza in Bangladesh werden etiketten en kledingstukken van Auchan gevonden, maar het bedrijf ontkent elke betrokkenheid met de fabriek.

Van alle Franse merken waarvan een etiket werd gevonden bij de ingestorte fabriek, heeft alleen Camaïeu verantwoordelijkheid genomen, door te participeren in het fonds voor de slachtoffers. Auchan ontkent alle betrokkenheid en vindt zichzelf een 'slachtoffer van verborgen outsourcing'.

Drie Franse verenigingen vinden dat Auchan verantwoordelijkheid moet nemen en klagen het bedrijf aan voor 'misleidende handelspraktijken'. Het gaat om Sherpa, een non-profit organisatie met als doel het beschermen en verdedigen van de slachtoffers van economische misdrijven, Peuples Solidaires, een vereniging die vrouwen en mannen over de hele wereld ondersteunt die vechten voor hun economische, sociale en culturele rechten en mensenrechtenorganisatie Le collectif Ethique sur l'étiquette.

Volgens persbureau AFP is de aanklacht een primeur in Europa. In Frankrijk bestaat er geen wet over maatschappelijk verantwoord ondernemen, daarom spreken de verenigingen van misleiding. In Frankrijk hebben wel drie leden van het Parlement gevraagd om een wetsvoorstel waarin staat dat bedrijven een zorgplicht hebben voor bedrijven die gebruik maken van onderaannemers buiten Europa.