Kopenhagen; eerste duurzame modestad ter wereld!

dinsdag 15 mei 2012

De Copenhagen Fashion Week draagt aankomende zomereditie een wel heel bijzondere boodschap uit; duurzaamheid en mode gaan wel degelijk hand in hand! Gedurende het beroemde mode-evenement wordt alle benodigde energie uit windmolens gehaald en zelfs de beursvloeren zijn grotendeels maatschappelijk verantwoord. Veel designers tonen duurzame collecties en al voor de derde keer serveert alle gastronomie op Gallery de lekkerste biologische gerechten.

Duurzaamheid is hip and happening in Scandinavië, dat moge inmiddels duidelijk zijn. Vorige editie al lieten diverse designers zien dat zij volledig meegaan in deze trend. Zo gaf Bjorn Bruun, oprichter en eigenaar van het succesvolle Deense merk Bruuns Bazaar, voorafgaand aan zijn show in februari een duidelijk statement af. Het merk ontwikkelde een handleiding, waarin al zijn leveranciers worden verplicht duurzaam te opereren en nog belangrijker; waarin onder geen beding kinderarbeid wordt toegestaan. De ontwerper is van mening dat alle internationale modehuizen dergelijke handleidingen zouden moeten invoeren en veel labels lijken dan ook mee te gaan in deze trend.

Energie uit windmolens
De Internationale Copenhagen Fashion Week neemt de trend van duurzaamheid in ieder geval uiterst serieus. Alle benodigde energie voor onder andere de vijf verschillende beursvloeren, de meer dan 100 catwalk shows, de shuttlebussen en de metro komt van windmolens. CIFF zet zelfs een eigen molen neer! De Deense hoofdstand bewijst hiermee maar weer dat ze niet alleen vooruitstrevend zijn op het gebied van mode; ook MVO wordt meer dan serieus genomen. Een prachtige ontwikkeling en wederom een extra reden om af te reizen naar Kopenhagen tijdens dit unieke evenement. Een extra reden inderdaad, want de belangrijkste reden blijft natuurlijk het feit dat de stad zich heeft ontwikkeld tot de op een na grootste modestad ter wereld. Mede dankzij de goed geregelde shuttleservice zijn alle vijf de modebeurzen makkelijk te bereiken en in augustus gaat het aantal catwalk shows de 100 voorbij! En last but not least; je vindt er al het moois wat Scandinavië – én de rest van de wereld – de bieden heeft op het gebied van mode. Zo wordt Gallery International Fashion Fair gezien als één van de meest exclusieve en eigenzinnige modebeurzen van Europa. Need we say more?