M+F Girbaud sluit winkels

dinsdag 05 november 2013

Het Franse merk Marithé + François Girbaud gaat winkels sluiten in Parijs, Lyon en Antwerpen. Dat meldt het bedrijf vandaag op Facebook. Op de pagina staat te lezen: "De winkels sluiten, maar we hopen snel en beter te kunnen terugkeren." De reden voor de sluiting wordt niet gemeld.

Girbaud heeft sinds 2008 te lijden onder de economische crisis. Vorig jaar werd het bedrijf uit de brand geholpen door de Indiaase investeerder Fibres & Fabrics International (FFI). Volgens het Franse dagblad Le Figaro draaide het bedrijf op dat moment een miljoenenverlies en moest uitstel van betaling aanvragen. Met hulp van FFI werd een doorstart mogelijk. Ten tijde van de overname - in juni 2012 - telde het merk 110 winkels, 50 corners en 2000 verkooppunten.

Marithé & François Girbaud werd in 1972 opgericht door het gelijknamige echtpaar. Het label boekte grote successen in de jaren 80 en 90. Girbaud was toen een zeer populair denimmerk en pionier op het gebied van stone washing. Na aanvang van de crisis heeft het merk vooral in de Verenigde Staten aan populariteit ingeboet. Volgens Le Figaro heeft Girbaud ook te lang gewacht met de ontwikkeling van een webshop. De 'Where to buy'-pagina op de website Girbaud.com was vanmiddag niet bereikbaar.

In juni is oprichter François Girbaud onderscheiden met de duurzaamheidsprijs COFREET in Parijs.

Update 06/11: Persbureau AFP meldt dat Girbaud in totaal 8 winkels moet sluiten, 5 in Parijs, 1 in Lyon en 2 in België. Reden voor de sluiting is een boedelafwikkeling. Het bedrijf heeft 80 mensen ontslagen. Een tiental franchise boetieks kan wel open blijven.