Macintosh sluit Scapino in BelgiŽ. Kwantum in etalage

maandag 28 april 2014

De Nederlandse retailketen Macintosh gaat 25 vestiging van Scapino in België sluiten. Daarnaast gaan meer dan 20 onrendabele filialen van de formule Dolcis in Nederland dicht. Scapino is in België te klein om als discounter rendabel te zijn. De sluiting van slecht lopende Dolcis winkels maakt deel uit van het MacFit reorganisatieprogramma dat in 2013 werd aangekondigd. Macintosh wil zich concentreren op formules die wel goed presteren zoals Manfield en Scapino in Nederland, Jones Bootmaker in Groot Brittannië en Brantano in België en Luxemburg. Dat heeft Macintosh tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering - eind vorige week - bekendgemaakt.

Macintosh focust op het fashion segment. De nieuwe strategie betekent ook dat de interieurketen Kwantum - met 100 winkels in Nederland en 9 in België - op termijn zal worden verkocht.

Het concern maakte eind fabruari de jaarresultaten bekend; 2013 was een van de zwaarste jaren uit de geschiedenis van Macintosh en het bedrijf rapporteerde een verlies van 12,1 miljoen euro. De markt- en weersomstandigheden drukten de omzet met 8 procent omlaag naar 822,1 miljoen.