Meer export Nederlandse mode

donderdag 27 oktober 2011

De groei van de internationale handel in kleding in Nederland is ondanks de economische crisis hoog, zo meldt Modint, de ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel. Volgens Modint en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de export in het eerste half jaar van 2011 met 21 procent tot een waarde van 3,6 miljard euro.

Vooral Duitsland is belangrijk voor de Nederlandse modehandel. Toch groeide ook de export naar andere landen met zo’n 20 procent. Ook de invoer steeg, dit met 14 procent tot een waarde van 4,7 miljard euro.

Er is ook slecht nieuws: de maanden juni en juli scoren onder het gemiddelde van het gehele voorjaar. Volgens Modint is dit een voorbode van verdere vertraging, nu de winkelverkopen tegenvallen en er op de rem getrapt wordt.

Ook maakt Modint nog een kanttekening bij de export- en importgroei. Zo zou de stijgende waarde van invoer en uitvoer ook te maken hebben met de gestegen grondstofprijzen. Zowel de exportcijfers als de importcijfers zijn in waarde berekend en afhankelijk van prijsontwikkelingen en valutaire invloeden. Stijgende loonkosten, stijgende vraag en stijgende grondstofprijzen op de wereldmarkten wegen hierin mee.