NL Ondernemingsfonds financiert Nederlandse bedrijven

dinsdag 14 januari 2014

Pensioenfondsen en banken hebben samen met vermogensbeheerders Euronext en Robeco het NL Ondernemingsfonds gelanceerd. Het fonds, dat uiteindelijk een reikwijdte van 1 miljard euro moet krijgen, gaat leningen voor Nederlandse bedrijven medefinancieren, meldt een persbericht van Robeco. Dit jaar al worden de eerste leningen uitgegeven.

Ondernemers kunnen vanaf de tweede helft van 2014 een lening afsluiten bij hun eigen bank. De lening wordt dan gefinancierd door de bank en het NL Ondernemingsfonds. De minimale grootte van een lening is 10 miljoen euro. In de eerste instantie komen alleen bedrijven met een omzet van meer dan 25 miljoen euro in aanmerking, maar het is de bedoeling dat ook kleine(re) bedrijven op den duur bij het fonds kunnen aankloppen.

Jan Meerman, voorzitter van brancheorganisatie in retail non-food Inretail vind het een goed initiatief, maar maakt ook een kanttekening bij het NL Ondernemingsfonds. “Het is goed om vast te stellen dat banken en pensioenfondsen weer willen investeren in ondernemingen. Maar tegelijk is het ronduit teleurstellend dat het fonds in eerste instantie alleen is bedoeld voor bedrijven met meer dan 25 miljoen euro omzet. De echte MKB-er wordt vergeten, terwijl juist het midden en kleinbedrijf dat goede plannen heeft, geholpen zou moeten worden. Deze ondernemersgroep vormt nog altijd de motor van de economie.”

Inretail werkt samen met andere partijen aan een initiatief om snel een ondernemingsbank op te richten voor de non-food detailhandel. “Hier moeten ook ondernemers met een kleine omzet worden geholpen als ze een uitstekend plan hebben, en drive en passie tonen,” aldus Meerman. “Door daarbij verder te kijken dan alleen de cijfers minimaliseer je de risico’s. Financiering gaan we vinden bij onder meer pensioenfondsen die een belang hebben bij de detailhandelssector.”