Na tachtig jaar herlancering Maison Irfé

dinsdag 24 september 2013

Maison Irfé, een van de oudste couturehuizen van Frankrijk, maakt tijdens de aankomende modeweek van Parijs een comeback. Volgens Nu.nl wordt op de Parijse catwalk voor het eerst in tachtig jaar een compleet nieuwe collectie van het huis getoond.

Het is ontwerper en voormalig model Olga Sorokina die het historische modelabel nieuw leven inblies. Een paar jaar geleden, na een ontmoeting met de kleindochter van de Irfé-oprichters, verdiepte de Russische ontwerpster zich in het modehuis en werd ze geraakt door de bijzondere geschiedenis ervan. In 2006 werd ze de nieuwe eigenaar.

Het modehuis werd in 1924 in Parijs opgericht door de Russische prins Felix Joesoepov, die vooral bekend is als de moordenaar van Raspoetin, en zijn vrouw prinses Irina Romanova, een nichtje van Nicolaas II, de laatste Russische tsaar. De naam van het modehuis is een combinatie van de namen van het echtpaar, Ir-Fe. Het modehuis groeide snel en opende vestigingen in Londen, Berlijn en Normandië. Maison Irfé lanceerde ook vier parfums voor vier categorieën vrouwen; blondines, brunettes, vrouwen met rood haar en grijsharige vrouwen. Vijf jaar later, in 1929, ging het modehuis alweer failliet.

Het is niet voor het eerst dat Sorokina’s ontwerpen voor Irfé publiekelijk te zien zijn. Sinds 2008 heeft ze enkele kleine collecties voor Maison Irfé. Maar tijdens de modeweek in Parijs zal er voor het eerst in tachtig jaar een complete en nieuwe collectie van het huis worden getoond.

“De collectie past in de Irfé-traditie. Terwijl ik de collectie ontwierp, deed ik alsof het huis nooit gestopt is met het maken van mode”, vertelt Sorokina over de herlancering in de Britse Vogue. “Maar toch passen de ontwerpen ook in de garderobe van de moderne modeliefhebber. We hebben de modernste stoffen en technieken gebruikt.”

De herlancering in Parijs vormt volgens Sorokina tevens een mooi eerbetoon aan de familie Romanov, die tot de revolutie van 1917 over Rusland regeerde. De dynastie werd gesticht in 1613 en bestaat precies vierhonderd jaar.

Sorokino is van plan binnenkort een eigen winkel in Parijs te openen.