Nederlandse mode-export groeit nog steeds

dinsdag 24 januari 2012

De invoer van kleding lag volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en Modint in de eerste tien maanden van 2011 met een waarde van 7,2 miljard euro 12 procent hoger dan in dezelfde periode van 2010. Ook de export groeide. Van januari tot en met oktober 2011 bedroeg de export van kleding 5,5 miljard euro. Dat is ruim 17 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Hoewel de import en export van mode in Nederland nog steeds groeit, ging het in de tweede helft van 2011 wel minder hard. Volgens Modint, de ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel, groeide de export in de eerste helft van 2011 met 21 procent en de invoer steeg toen 14 procent.

Volgens Modint is de groei op het gebied van invoer in de eerste tien maanden van 2011, vooral gebaseerd op prijsstijging en minder op groei van hoeveelheid. "In de maand oktober zelf lagen de stijgingen in invoer en uitvoer van kleding rond 0 procent. Nu de winkelverkopen tegenvallen wordt er op de rem getrapt," aldus Modint. Eerder waarschuwde de organisatie al voor de slechte maanden juni en juli, dat zou volgens Modint een voorbode zijn van verder vertraging.