Nieuwe CEO Karstadt aan de slag

dinsdag 07 januari 2014

Eva-Lotta Sjostedt, de nieuwe Zweedse CEO van de verlieslijdende warenhuisketen Karstadt, belooft grote veranderingen in het Duitse bedrijf. Hoewel zij pas 24 februari aanstaande officieel aan de slag gaat, is zij nu al bezig met het bezoeken van de diverse winkels in Duitsland.

"We hebben geen tijd te verliezen. We moeten actie nemen," zei Sjostedt in een interview met Reuters. "Karstadt is momenteel niet winstgevend en daar moet snel verandering in komen." Karstadt werd in 2010 van de ondergang gered door zakenman Nicolas Berggruen. Onlangs kreeg hij kritiek van de vakbonden dat hij niet genoeg in de keten investeerde. In september van vorig jaar verkocht hij 75,1 procent van de aandelen aan Sigma Holding van de Oostenrijkse investeerder Rene Benko. Berggruen blijft eigenaar van de overige 24,9 procent. De twee partijen kwamen overeen om samen 300 miljoen euro in de groep als geheel te investeren.

Voor Sjostedt, die voorheen voor de Zweedse keten Ikea werkte, wordt het een uitdaging om Karstadt weer uit het rood te krijgen. Het online assortiment moet beter overeenkomen met het aanbod in de fysieke winkels, vindt zij. Er moet ook meer worden geconcentreerd op de behoeftes van de klant. Ondertussen is Sjostedt druk bezig Duits te leren. Haar voorganger, de Brit Andrew Jennings die in december het bedrijf verliet, sprak nauwelijks Duits en zou volgens de Duitse vakbonden te weinig ervaring in de Duitse markt hebben gehad.