Opnieuw brand in fabriek Bangladesh

maandag 02 december 2013

Een grote brand heeft afgelopen vrijdag opnieuw een kledingfabriek vlakbij Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, verwoest. Volgens Reuters zou de brand zijn gesticht door arbeiders die boos reageerden op berichten dat een collega was omgekomen bij een conflict met de lokale politie. Er zijn geen slachtoffers gevallen bij de brand.

De fabriek in kwestie, eigendom van de Standard Group of Companies, is een van de tien grootste in Bangladesh, met 18,000 werknemers en een groot aantal Westerse merken als klant. Een fotograaf van Reuters zag verbrande kleding van merken als American Eagle Outfitters, Gap, Wal-Mart, Marks and Spencer, Uniqlo en Zara op de grond liggen.

Volgens een directeur van de fabriek was het de grootste leverancier van Gap in Bangladesh. Hij vertelde Reuters dat een levering net klaar stond om geëxporteerd te worden en dat alles in vuur en vlam is opgegaan. Bovendien komen alle 18,000 werknemers nu zonder baan te staan.

De politie ontkent dat er iemand is omgekomen bij een protest van arbeiders bij een wegversperring op donderdag en zegt dat er nog wordt gezocht naar de oorzaak van de brand. Voorlopig gaat men ervan uit dat deze is gesticht door fabrieksarbeiders met behulp van de lokale bevolking en dat de fabriek leeg was toen de brand begon.