Opnieuw kritiek op verplicht stellen made in-label

vrijdag 18 april 2014

Het Europese Parlement stemde dinsdag in met het verplicht stellen van een made in-label voor non-food producten, maar Detailhandel Nederland is geen voorstander van het voorstel dat nu bij de Europese Raad ligt. Ook The European Association of Fashion Retailers (AEDT) is tegen het voorstel.

Het made in-label zou de veiligheid van producten moeten verbeteren, is de mening van het Europees Parlement. Het zou duidelijkheid geven over de eventuele gezondheidsrisico's, namaak-producten en oneerlijke concurrentie. Het gaat dan met name over producten van buiten de EU.

Detailhandel Nederland is van mening dat het label niets zegt over de veiligheid van een product. Het label zou vooral als doel hebben alle marktspelers op de Europese markt in kaart te brengen. AEDT onderschrijft dit standpunt. Het land van herkomst zou consumenten geen informatie geven over de veiligheid van een product en maakt het product zelf evenmin veiliger. Bovendien, zegt AEDT, is een product zelden afkomstig uit één land. Grondstoffen worden regelmatig in verschillende landen ingekocht en ook het productieproces zelf wordt vaak opgesplitst in verschillende fases die niet allemaal in hetzelfde land worden uitgevoerd.

Naar verwachting zal het voorstel voor een made in-label niet door de Europese Raad komen, omdat er te veel verdeeldheid over het made in-label heerst.