Opnieuw omzetdaling detailhandel in Q2

dinsdag 13 augustus 2013

De omzet van de detailhandel kwam in het tweede kwartaal van dit jaar 1,5 procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijzen waren ruim 2 procent hoger, het volume kromp bijna 4 procent. De omzetdaling was wel kleiner dan in het voorgaande kwartaal. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Non-foodwinkels noteerden voor het negende kwartaal op rij een omzetdaling. Dit betrof echter wel de kleinste krimp in een jaar tijd (-3,4 procent). Zo wisten kledingwinkels en textielsupermarkten zich iets te herstellen van het slechte en relatief koude eerste kwartaal van dit jaar. De omzetten van de postorderbedrijven en internetwinkels groeiden in het tweede kwartaal met 11 procent.

Voor winkels in consumentenelektronica pakte het tweede kwartaal minder goed uit. Zij boekten de grootste omzetdaling van de afgelopen vier jaar (-11 procent). Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden 1,6 procent meer omzet. Daarmee nam de omzet minder sterk toe dan in het eerste kwartaal.

De paasinkopen vielen vorig jaar vooral in april en dit jaar al in maart. Het eerste kwartaal telde dit jaar een koopdag minder dan een jaar geleden. In het tweede kwartaal was er geen verschil in koopdagen.