Rodolfo Paglialunga nieuwe hoofdontwerper Jil Sander

dinsdag 29 april 2014

In oktober, een maand voor haar 70e verjaardag, verliet naamgeefster Jil Sander het modehuis dat haar naam draagt voor de derde en laatste keer. Nu heeft het bedrijf een nieuwe hoofdontwerper gevonden in de Italiaan Rodolfo Paglialunga. Directeur Alessandro Cremonesi noemt Paglialunga het meest geschikt om Jil Sander een nieuwe wending te geven, maar hij beschrijft die nieuwe richting nadrukkelijk als een "evolutie, geen revolutie".

Rodolfo Paglialunga startte zijn modecarrière bij Romeo Gigli en werkte daarna tien jaar bij Prada, dat die periode ook Jil Sander bezat. Van 2009 tot 2011 werkte de Italiaan voor het Franse huis Vionnett.

Jil Sander lanceerde het merk Jil Sander in 1968. In 1999 verkocht ze een meerderheidsbelang van 75 procent aan Prada. Kort na de overname verliet de oprichtster het bedrijf wegens onenigheid met Prada CEO Patrizio Bertelli. In 2003 keerde zij terug, maar vertrok een jaar later weer en trok zich vervolgens vijf jaar lang uit de modewereld terug. In 2009 werd zij verrassend hoofdontwerpster bij de Japanse discount modeketen Uniqlo. Twee jaar geleden keerde zij bij het bedrijf Jil Sander terug toen toenmalig hoofdontwerper Raf Simons naar Christian Dior vertrok.

Het bedrijf Jil Sander werd in 2006 door Prada verkocht aan Change Capital Partners. Sinds 2008 is het eigendom van het Japanse Onward Holdings.