SP-Kamerlid protesteert tegen Mexx over veiligheid­sakkoord

vrijdag 20 december 2013

SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen gaat vrijdag helpen om de ‘vuile was’ van kledingmerk Mexx buiten te hangen. De actie is een initiatief van Fashion Rebels met als doel om de modeketen op haar verantwoordelijkheid te wijzen om maatschappelijke verantwoord te ondernemen.

Gesthuizen noemt het ‘belachelijk’ dat er in Nederland producten verkocht worden die geproduceerd zijn door mensen die worden uitgebuit. “Ik vind dat bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen,” aldus het SP-Kamerlid.

Mexx is een van de modebedrijven die het veiligheidsakkoord tussen internationale werkgevers en bonden van werknemers voor het verbeteren van de veiligheid van fabrieken in Bangladesh nog niet heeft ondertekend. Ook heeft het bedrijf zich nog niet gecommitteerd aan het betalen van een leefbaar loon aan fabrieksmedewerkers en is het merk niet transparant over de fabrieken waar hun kleding precies wordt geproduceerd.

Gesthuizen pleit voor duidelijkheid. “Ik vind dat de Nederlandse consument in één oogopslag moet kunnen zien waar en onder welke omstandigheden de kleding geproduceerd is. Wij accepteren niet langer dat de consument door bedrijven als Mexx om de tuin wordt geleid, omdat zij weigeren hun producten onder goede en eerlijke omstandigheden te laten produceren,” aldus het Kamerlid.

Het protest gaat vandaag om 15.00 uur van start voor de ingang van de Mexx-winkel aan de Wagenstraat in den Haag.

The Fashion Rebels is een actiegroep die door middel van maandelijkse stunts en door de druk op bedrijven en overheden te zetten een moderevolutie wil ontketenen. De actiegroep wordt onder andere gesteund door jongerenpartijen ROOD (SP), Dwars (GroenLinks), PerspectieF (CU), Jonge Democraten(D66), Jonge Socialisten (PVDA), CNV Jongeren, Schone Kleren Campagne, Landelijke India Werkgroep, CNV Internationaal, FNV Mondiaal en Young & Fair.