Strelli keert terug met herencollectie

dinsdag 05 november 2013

De modenaam Strelli maakt een comeback op de Belgische markt. Zonder de voornaam Olivier, maar met goedkeuring van Olivier Israël - de zoon van oprichter Nissim Israël - die de merknaam beheert. Strelli Homme is de naam van het nieuwe herenmodemerk, dat vanaf februari 2014 allereerst via twee flagship stores in Brussel en Gent zal worden verkocht.

Paul Malingreau, Carl Mourisse en Alain De Mol zijn de nieuwe namen achter Strelli Homme. Malingreau was eerder bij het merk betrokken, van 2008 tot 2010 was hij financieel directeur. Ook modeontwerper Jacky Franco maakt deel uit van de comeback. Franco werkte ruim dertig jaar samen met oprichter Nissim Israël. Hij was verantwoordelijk voor de herencollecties en is nu hoofd van het designteam.

Olivier Strelli is een bekende modenaam in België. Het merk werd in 1974 opgericht door Nissim Israël. Eind 2008, verkocht Nissim Israël het bedrijf aan zijn zoon Olivier Israël, Jacky Franco en de Franse groep Evercapital. De nieuwe eigenaren zetten in op groei en openden in korte tijd 22 extra flagship stores, maar de omzet bleef achter en de damescollecties waren sinds de aanstelling van een nieuw ontwerpteam veranderd en minder coherent. De agressieve expansie resulteerde in een 'schuldenberg' van 10 miljoen euro. In 2010 moest het bedrijf surseance van betaling aanvragen en werd een reorganisatie doorgevoerd. In Frankrijk werden twintig winkels gesloten. Maar het tij liet zich niet keren. Medio 2012 ging Olivier Strelli failliet, de winkels werden gesloten en vijftig mensen verloren hun baan.

Strelli Homme is nieuw begin. "Een nieuwe start en een nieuwe naam, maar tegelijk willen de nieuwe eigenaars de link met Strelli niet verliezen," zegt Thijs Brondeel van perskantoor Turbulence. "Het designteam heeft nieuwe kijk op de strikte voorschriften van het klassieke tailoring door traditionele regels in vraag te stellen. Dat vertaalt zich in doordachte aanpassingen in de snits maar evenzeer in verrassende combinaties van klassieke modellen en atypische materialen."

Na de start met twee eigen winkels zal Strelli Homme vanaf volgend winterseizoen ook weer verkrijgbaar zijn in de groothandel.