Telegraaf: 'Helft winkeliers maakt verlies'

dinsdag 15 oktober 2013

Bijna de helft van alle winkeliers in Nederland zit momenteel in de rode cijfers. Dat meldt dagblad De Telegraaf vanmorgen op de voorpagina. De krant baseert zich op berekeningen van Alfa Accountants. Volgens Jan Meerman van brancheorganisatie Inretail (voorheen CBW Mitex) ligt het percentage 10 tot 20 procent hoger. Meerman schat dat 60 à 70 procent van de detaillisten verlies leidt. In de krant zegt hij: "Eenmanszaken kennen geen eigen loon, vaak werkt de partner mee en meestal hebben zij een eigen pand; dat zijn allemaal zaken die meespelen en de kosten verder drukken." Van verder bezuinigen is dan vaak geen sprake.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rapporteert vandaag de non-food detailhandelsomzet over de maand augustus. Daaruit blijkt een kleine krimp van 0,7 procent. Dat de daling beperkt bleef is onder meer te danken aan het feit dat de maand augustus dit jaar een extra zaterdag kende vergeleken met augustus 2012. Dit resulteert volgens het CBS voor de hele detailhandel in een positief koopdageffect van ongeveer 1 procent.

Maar volgens Jan Meerman zet het herstel in augustus niet door. "September was weer bedroevend," zegt hij in de krant. Een woordvoerder van Alfa Accountants, dat veel klanten in de retail heeft, zegt: "De omvang van de verliezen wordt groter, net als het kasstroomtekort. Vooral in de non-food gaat het maar door. Het zijn niet alleen de zelfstandige ondernemers die worden getroffen, maar ook ketens. Tien procent omzetverlies voor het derde jaar op rij is geen uitzondering.”