Twee Nederlanders genomineerd voor Woolmark Prize

maandag 14 april 2014

De Nederlandse modeontwerpers Elsien Gringhuis en Hyun Yeu zijn genomineerd voor de International Woolmark Prize 2014-2015. De ontwerpers zijn geselecteerd voor de Europese voorronde op 8 juli in Parijs en maken daarmee kans op 50.000 Australische dollar (34.000 euro) om een collectie te ontwerpen voor de internationale finale.

Yeu studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij heeft zijn eigen label Ado Les Scents en is hoofdontwerper van de mannenlijn bij Gsus. Gringhuis studeerde cum laude af aan Artez en heeft eveneens een eigen collectie. Ze won in 2011 de Nederlandse Green Fashion Competition.

Dit jaar voor het eerst is de International Woolmark Prize opgedeeld in mannen- en vrouwenmode en zal de wedstrijd dus twee winnaars hebben. De tien ontwerpers die mee mogen doen aan de internationale finale worden gekozen tijdens vijf regionale voorrondes in Azië, Australië, Europa, India en het Midden-Oosten, en de Verenigde Staten. De vijf menswear finalisten zullen hun ontwerpen in januari 2015 presenteren tijdens London Collections: Men. De vijf womenswear finalisten zullen het twee maanden later in Beijing tegen elkaar opnemen.

De twee winnaars winnen elk 100.000 Australische dollar (68.000 euro) en hun winnende collecties zullen te koop zijn in warenhuizen en winkelketens als Harvey Nichols in Groot-Brittannië en David Jones in Australië. In 2013 won de Belgische ontwerper Christian Wijnants de prijs, in 2014 werd de prijs uitgereikt aan Rahul Mishra uit India.