Tweede Kamer wil convenant modebranche

vrijdag 29 november 2013

De ChristenUnie heeft een motie ingediend voor betere werkomstandigheden bij de productie van kleding. Het plan kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

De ChristenUnie wil niet dat alleen in Bangladesh betere en veiligere werkomstandigheden komen in de textielindustrie. Ook in landen als Cambodja, China en Vietman moeten de arbeidsomstandigheden onder de loep worden genomen. Minister Lilianne Ploumen, van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, moet een breed convenant sluiten met de modebranche.

De politieke partij wil dat in het convenant doelen komen te staan waarop de sector kan worden afgerekend, zoals het naleven van internationale arbeidsnormen. Ook moet er jaarlijks een rapport verschijnen over de voorgang in de branche.

Ploumen staat positief tegenover het plan. Eerder deze week riep ze Prénatal, Coolcat en Wibra op om contracten te tekenen waarin ze beloven om textielarbeiders in Bangladesh betere salarissen te betalen. Prénatal heeft vandaag bekend gemaakt het akkoord te gaan tekenen. Wibra en Coolcat bestuderen de papieren nog.