Vakbond roept op tot staking Amazon.de

donderdag 17 april 2014

De Duitse vakbond Verdi heeft personeelsleden van Amazon Duitsland opgeroepen om te gaan staken omdat een langlopend loongeschil nog niet is opgelost.

De e-tailer weigert in gesprek te gaan met de vakbond over een loonakkoord. Verdi heeft daarop werknemers van distributiecentra in Leipzig en Bad Herfsfeld donderdagochtend opgeroepen om het werk neer te leggen.

De vakbond eist dat Amazon Duitsland het salaris van werknemers in distributiecentra verhoogt volgens de cao-bepalingen van de postorder- en retailindustrie. De webshopgigant heeft die vraag echter afgewezen met als argument dat het magazijnmedewerkers ziet als logistieke arbeiders en zij volgens de normen in die industrie al een bovengemiddeld salaris ontvangen.

Het is niet de eerste keer dat Verdi oproept tot stakingen. Eind vorige maand legden honderden arbeiders het werk in het distributiecentrum in Leipzig neer en in aanloop naar Kerst werden verschillende centra getroffen door werkonderbrekeningen.

Ook andere Duitse e-tailers liggen al tijden onder vuur. De internetbedrijven zouden meedogenloos zijn naar hun personeel toe en bovendien veel te weinig loon betalen.

Rivaal Zalando kwam eerder deze week nog in opspraak naar aanleiding van een undercoverreportage van het Duitse televisieprogramma RTL Extra. Journaliste Julia Lobig doet zich in de uitzending voor als medewerker van het magazijn en ontdekt dat er bijna dagelijks een ambulance moet komen voor flauwgevallen werknemers omdat de ruimtes te warm zijn, er te weinig water is, de werkdruk te hoog is en Lobig op lange dagen zo'n 27 kilometer moet lopen door het magazijn.

Amazon.de heeft in totaal 9.000 magazijnmedewerkers in dienst in negen distributiecentra in Duitsland. Ook maakt de e-tailer gebruik van nog eens 14.000 seizoensarbeiders. Duitsland is daarmee de tweede grootste markt voor het internetbedrijf na de Verenigde Staten.